Πάλμερ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της
09/06/2019 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάλμερ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της

Η ανεύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνει τη σημασία της περιοχής για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μάλιστα, σημείωσε πως στην περιοχή, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, έχουν αναπτυχθεί 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατασκευής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, ο Πάλμερ υποστήριξε πως "οι ΗΠΑ δεν θέλουν βάση, όπως η Γαλλία", προσθέτοντας: "θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό".

Σύμφωνα με τον Πάλμερ, η λύση του Κυπριακού αποτελεί ακόμη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η χώρα του στηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.

Ανάφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους της φυσικούς πόρους. "Μαζί με αυτό" είπε, "υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Ελπίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα προτρέψουν τις πλευρές για μια λύση".

Πηγή:capital.gr