Όλα τα ρωσικά περιφερειακά κοινοβούλια υποστηρίζουν τις αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2024
13/03/2020 13:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα ρωσικά περιφερειακά κοινοβούλια υποστηρίζουν τις αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2024

Το σύνολο των 85 περιφερειακών κοινοβουλίων της Ρωσίας ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο βουλευτή Αντρέι Κλίσας.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μια μεγάλη αναδιοργάνωση της ρωσικής πολιτικής και μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει αναδιανομή της εξουσίας από την προεδρία στο κοινοβούλιο.

Όμως ο Πούτιν, 67 ετών, που κυριαρχεί στο ρωσικό πολιτικό τοπίο για δύο δεκαετίες είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, έκανε μια δραματική εμφάνιση στο σώμα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να υποστηρίξει την τροποποίηση που θα του επιτρέψει να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024, κάτι που το σημερινό Σύνταγμα απαγορεύει.

Και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου ενέκριναν την τροποποίηση, όπως και η πλειονότητα των περιφερειακών κοινοβουλίων χθες, Πέμπτη, υποστήριξη η οποία επαρκεί προκειμένου να υπάρξει μετάβαση στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.

Όμως ο Κλίσας δήλωσε σήμερα πως και τα 85 περιφερειακά κοινοβούλια έχουν τώρα πει το 'ναι'.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έλαβε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και των 85 περιφερειακών κοινοβουλίων», είπε ο Κλίσας. «Είναι όλα θετικά», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το RIA.

Ο κατάλογος των 85 περιοχών στις οποίες αναφέρθηκε περιλαμβάνει δύο που αποτελούν τμήμα της υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Το συνταγματικό δικαστήριο πρέπει τώρα να εξετάσει τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε πανεθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της κάτω βουλής, δήλωσε στους βουλευτές χθες να υποστηρίξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ξένη εκστρατεία δυσφήμισης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ