Οι Τούρκοι διάβασαν μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά στην επέτειο της Άλωσης
29/05/2020 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Τούρκοι διάβασαν μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά στην επέτειο της Άλωσης

Το είπε και το έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επέτειο των 567 ετών από τη "μαύρη" μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, έδωσε εντολή, αγνοώντας άπαντες και διαβάστηκε μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο των μεγαλοπρεπών εορτασμών οι οποίοι έγιναν υπό τα μέτρα αποστάσεων και περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η "σούρα του Πορθητή", μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β', διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι φιέστες για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παρίσταναν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη!

Στις 21:00 ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν. Πρόκειται για ένα "ακριβό" τηλεοπτικό σόου, εξαιτίας της πανδημίας, για χάριν του οποίου έχει στηθεί και ένα ομοίωμα τείχους εκτός του ναού.

Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είχε αναρτήσει μία φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, με την λεζάντα "το επιθυμούμε. Να είστε υπομονετικοί. Θα τα καταφέρουμε μαζί". Έκτοτε, ο τουρκικός τύπος διατυμπανίζει ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Ίδια δήλωση έκανε και ο γιος του μέντορα του Ερντογάν, Νετζμετίν ΕΕρμπακάν, ο οποίος ήταν σίγουρος ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η μετατροπή.

Πηγή: capital.gr