Οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τα τουρκικά σύνορα - 51 νεκροί από τις μάχες στην Ιντλίμπ
27/08/2019 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τα τουρκικά σύνορα - 51 νεκροί από τις μάχες στην Ιντλίμπ

Οι κουρδικές τοπικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της αποχώρησης των δυνάμεών τους από θέσεις κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα με την οποία εγκαθιδρύθηκε μια «ζώνη ασφαλείας».

Στην ανακοίνωσή τους, οι κουρδικές αρχές αναφέρουν πως άρχισαν «τα πρώτα πρακτικά βήματα --μέσα στον τομέα του Ρας αλ-Αΐν-- με την άρση αναχωμάτων και την απόσυρση ορισμένων μονάδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και βαρέων όπλων».

Οι YPG αποδεικνύουν έτσι ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά «την επίτευξη μιας λύσης μέσω του διαλόγου», υπογράμμισαν επίσης οι κουρδικές αρχές.

Η εγκαθίδρυση αυτής της ζώνης ασφαλείας έχει στόχο να αποτραπεί η Άγκυρα να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της κύριας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας.

Στο μεταξύ οι μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, στη μεθόριο με την Τουρκία, την οποία το καθεστώς επιχειρεί να ανακαταλάβει από τους τζιχαντιστές και τις ανταρτικές οργανώσεις με την υποστήριξη της Μόσχας, στοίχισαν σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ένα μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) και τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, εξακολουθουν να ελέγχονται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, ο πρώην κλάδος της αλ-Κάιντα στη Συρία). Είναι επίσης παρούσες φιλοτουρκικές ανταρτικές οργανώσεις.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές τοποθεσίες συνεχίζοντας την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν στις 8 Αυγούστου, έπειτα από τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών.

Από την περασμένη Τετάρτη, αυτές οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν και πολλές τοποθεσίες στη Χάμα, νότια, περικυκλώνοντας εκεί ένα παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού.

Σήμερα αντάρτες και τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της περιοχής, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Βίαιες συγκρουσεις ξέσπασαν τα χαράματα ανατολικά της Χαν Σεϊχούν έπειτα από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τζιχαντιστικές και ανταρτικές οργανώσεις εναντίον θέσεων του καθεστώτος», διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους μαχητές δύο τζιχαντιστικών οργανώσεων, πρόσθεσε.

Οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 23 φιλοκυβερνητικούς μαχητές και σε 20 μαχητές στο άλλο στρατόπεδο, οι 13 από τους οποίους ήταν τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια πηγή, οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής αυτής, ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν κοντά σε θέσεις του καθεστώτος δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντουχούρ.

Χθες, Δευτέρα, αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος και της Ρωσίας στοίχισαν τη ζωή σε 12 αμάχους στην περιοχή, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ