Οι ΗΠΑ σε διαρκή κρίση
31/05/2020 23:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ σε διαρκή κρίση

Λίγο μετά την κρίση του κορωνοϊού οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με το «προπατορικό τους αμάρτημα»: τον ρατσισμό. Ο πρόεδρος Τραμπ όμως επιλέγει την πόλωση προσβλέποντας σε νίκη στις προεδρικές του Νοεμβρίου.

«Για χρονιά εθνικού τραύματος» γράφει η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στο 2020, κι ας απομένει ένα ολόκληρο εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Η χρονιά ξεκίνησε με τη διαδικασία αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ. Μετά ήρθε η κρίση του κορωνοϊού με τον αριθμό των νεκρών να σπάει γρήγορα το φράγμα των 100.000. Η πανδημία πυροδότησε οικονομική κρίση, με μέχρι σήμερα περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανέργους. Και τώρα ανοίγουν για μια ακόμα φορά οι βαθιές πληγές του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ είναι αφορμή για βίαιες διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι λεηλασίες σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Σε Μινεάπολη, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη ρατσιστική αστυνομική βία σε βάρος Αφροαμερικανών.

Αντί να προσπαθήσει να ενώσει τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει για μια ακόμα φορά την πόλωση. Μέσω twitter απείλησε μάλιστα κυβερνήτες πολιτειών και δημάρχους με την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να επιβάλουν την τάξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο διεξάγονται στις ΗΠΑ προεδρικές εκλογές και η επανεκλογή του προέδρου Τραμπ κάθε άλλο παρά βέβαιη θεωρείται. Η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού δεν ενίσχυσε τη δημοτικότητα του Τραμπ. Προφανώς για τον λόγο αυτό αποδίδει την κύρια ευθύνη για την πανδημία στη Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ο πρόεδρος εμφανίστηκε συγκλονισμένος, πολύ γρήγορα όμως προσπάθησε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις δραματικές εξελίξεις στη Μινεάπολη.

Ένας πρόεδρος που διχάζει

Μέρος της στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ είναι να επιρρίπτει σε πολιτικούς των Δημοκρατικών αδυναμία και ανικανότητα να επιβάλουν τη τάξη. Στο twitter, για παράδειγμα, διερωτάται: «Είναι τυχαίο ότι οι πλέον ανυπεράσπιστες πόλεις ελέγχονται από Δημοκρατικούς;» Κατά την άποψη του αμερικανού προέδρου όσοι προσφεύγουν στη βία ή λεηλατούν δεν είναι διαμαρτυρόμενοι πολίτες κατά του ρατσισμού και των ανισοτήτων αλλά αναρχικοί και αριστεροί. "Η βία και οι βανδαλισμοί προέρχονται από ομάδες του αριστερού φάσματος, όπως η Antifa", σημειώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να παραθέτει αποδείξεις. Η ανυπόστατη θεωρία του ωστόσο ταιριάζει σε πρόσφατα σχέδιά του να χαρακτηρίσει το αριστερό κίνημα Antifa τρομοκρατική οργάνωση.

Παρά τις κρίσεις που ταλανίζουν αυτή τη χρονιά τις ΗΠΑ το Σάββατο υπήρξε μια στιγμή εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Αμερικανούς. Ο λόγος για την επιτυχημένη πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Στην ομιλία του στο ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, τόνισε ωστόσο στη συνέχεια ότι θα σταματήσει τη «βία του όχλου με υπογραφή ακροαριστερών εγκληματιών». Αναφερόμενος στη διαστημική αποστολή ο πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι «όταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε». Λίγο αργότερα στο Λος Άντζελες ξεσπούσαν ταραχές.

Πηγή: dw.com