Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/05/2020 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών - Προ των πυλών παγκόσμια κούρσα εξοπλιστικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies ( Ανοικτοί Ουρανοί) την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν, ισχυριζόμενες ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.

Η κυβέρνηση είπε ότι η Ρωσία έχει παραβεί επανειλημμένα τους όρους του συμφώνου. Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί επισήμως σε έξι μήνες, με βάση τους όρους απόσυρσης της συνθήκης.

Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς(INF).

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, την οποία επικαλείται σε ανταπόκριση του το πρακτορείο TASS από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να ενημερώσει αύριο Παρασκευή την ρωσική κυβέρνηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ -και άλλες χώρες όπως η Ουκρανία- πιέζουν την Ουάσινγκτον να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη και η απόφαση του Τραμπ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις εντός της συμμαχίας.

"Έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της Αμερικής να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς", δήλωσε ένας αξιωματούχους, λέγοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει και εφαρμόζει τη συνθήκη με τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν στρατιωτικές απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η συνθήκη ανοικτών ουρανών, που προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το 1955, υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στα κράτη μέλη να κάνουν πτήσεις επιτήρησης στους μεταξύ τους εναέριους χώρους για να χτίσουν εμπιστοσύνη.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν μια μακρόχρονη προσπάθεια της Ρωσίας να παραβιάσει τους όρους, όπως περιορίζοντας τις υπερπτήσεις των ΗΠΑ στη Γεωργία και τον στρατιωτικό θύλακα της Ρωσίας, το Καλίνινγκραντ.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις δικές της υπερπτήσεις σε αμερικανική και ευρωπαϊκή επικράτεια για να εντοπίσει κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση σε μια εποχή πολέμου.

Τα 35 κράτη που συμμετέχουν στη συνθήκη είναι: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία (συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας), Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι θα επιτρέψει τη λήξη της Συνθήκης New START. Έχει μέχρι τον Φεβρουάριο να την παρατείνει για έως και πέντε χρόνια. Η εν λόγω συνθήκη είναι ο τελευταίος περιορισμός για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που περιορίζει τις δύο δυνάμεις σε 1.550 τέτοια συστήματα για τον καθένα. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα εξοπλιστική κούρσα στην οποία πιθανότατα θα ενταχθεί και η Κίνα.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών, αλλά αρχικά πρέπει να περιμένουμε την επίσημη απόφαση της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση από τη συνθήκη, δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης για ζητήματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντίμιρ Γιερμακόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συνθήκη.

"Πάντα έχουμε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό αυτοπροβάλλονται ως αξιόπιστος εταίρος και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να σχεδιάζουμε την περαιτέρω δραστηριότητα μας ξεκινώντας από το με τι είδους εταίρο έχουμε να κάνουμε την παρούσα στιγμή", δήλωσε ο Γιερμακόφ, χαρακτηρίζοντας ως παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη αυτή.

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κλήθηκαν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Πηγή: Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ