Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πυραύλους Patriot στο ιρακινό έδαφος
30/03/2020 22:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πυραύλους Patriot στο ιρακινό έδαφος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πυραύλους Patriot στο Ιράκ για να προστατεύσουν τους στρατιώτες τους οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιανουάριο, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ιρακινές και αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τη Βαγδάτη να της επιτρέψει να αναπτύξει αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μετά την επίθεση στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Από τα πλήγματα αυτά, για το οποία οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ιράν, τραυματίστηκαν περίπου εκατό στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το Ιράκ έδωσε το πράσινο φως στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι τα αμερικανικά συστήματα μεταφέρθηκαν στη χώρα χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος.

Σύμφωνα με αμερικανικές και ιρακινές πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τα συστήματα Patriot εδώ και μία εβδομάδα είναι στο στάδιο της συναρμολόγησης στη βάση Αΐν αλ Άσαντ. Άλλα συστήματα μεταφέρθηκαν επίσης στο Αρμπίλ του Κουρδιστάν. Δύο συστοιχίες, εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα ραντάρ και πυραύλους αναχαίτισης βρίσκονται στο Κουβέιτ και αναμένεται επίσης η μεταφορά τους στο ιρακινό έδαφος.

Η εγκατάσταση των Patriot στο Ιράκ μπορεί να επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαγδάτης. Οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν κρίση αφότου οι ΗΠΑ σκότωσαν στο ιρακινό έδαφος τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και τον Ιρακινό συνεργάτη του, τον Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, στις αρχές Ιανουαρίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ