Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενεργοποιούν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας με την Τεχεράνη
14/01/2020 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενεργοποιούν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας με την Τεχεράνη

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από το κείμενο, ώστε να πεισθεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεών της, γνωστοποιησαν με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Με τον τρόπο αυτόν, οι τρεις χώρες μας απέχουν από την πολιτική που έχει ως στόχο την άσκηση ακραίας πίεσης κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, που αφήνει με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην αμερικανική πολιτική των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, δήλωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων για την επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας.

Η διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν «είναι σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο Μπορέλ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να εργαστεί προς μια εναλλακτική πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, δηλώνει εκπρόσωπος του Τζόνσον

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς μια εναλλακτική συμφωνία για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά προς το παρόν η τωρινή συμφωνία είναι η μοναδική που υφίσταται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν ότι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν δεδομένων των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της Τεχεράνης, αλλά ανακοίνωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την εκστρατεία των ΗΠΑ για άσκηση της μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη.

«Το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης/JCPOA) είναι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει επί του παρόντος που αποτρέπει το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό, αλλά όπως είπε ήδη ο πρωθυπουργός…εάν στο μέλλον μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ…τότε αυτό είναι κάτι προς το οποίο θα εργαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να οικοδομήσει μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά και την αποσταθεροποιητική του δραστηριότητα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε, έως τώρα, ότι το ΚΟΣΔ είναι η είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και θέλουμε το Ιράν να επιστρέψει στη πλήρη συμμόρφωση», δήλωσε ο Ράαμπ στο Κοινοβούλιο.

«Αντίστοιχα…ο πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι απολύτως ανοικτοί σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές ανησυχίες αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες αναφορικά με την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που έχουμε δει πρόσφατα».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε έτοιμος να αντικαταστήσει την διεθνή συμφωνία του 2015 με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

« Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής...Ας συνεργασθούμε για να αντικαταστήσουμε την συμφωνία του 2015 με την συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε το πρωί στο BBC. «Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».

Η Ρωσία δεν βλέπει λόγους για την ενεργοποίηση του μηχανισμό επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας (ΚΟΣΔ) με την Τεχεράνη

Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν λόγοι για να ενεργοποιηθεί από την «ευρωπαϊκή τρόικα» ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) που αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εκτιμά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία καθιστά αδύνατη την επιστροφή στους πρωταρχικούς όρους της συμφωνίας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την απόφαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, να ενεργοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι απερίσκεπτες αυτές ενέργειες της «ευρωτρόικας» να οδηγήσουν σε μια νέα κλιμάκωση γύρω από το ΚΟΣΔ, και να καταστήσουν μη εφικτή την επιστροφή στην υλοποιήση της «πυρηνικής συμφωνίας» στα εξ αρχής συμφωνηθέντα πλαίσια, τα οποία η «ευρωτρόικα» δήθεν επιδιώκει».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης την «βαθιά του απογοήτευση και την σοβαρή του ανησυχία» για την απόφαση της «ευρωτρόικας» να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που προβλέπεται στην παράγραφο 36 του ΚΟΣΔ και να αποταθεί στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ο οποίος είναι συντονιστής της Κοινής Επιτροπής του ΚΟΣΔ.

"Στρατηγικό λάθος" η ενεργοποίηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του μηχανισμού επίλυσης των διαφορών, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ

Η ενεργοποίηση σήμερα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία του μηχανισμού επίλυσης των διαφορών που προβλέπει η διεθνής συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι "στρατηγικό λάθος", δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

"Η χρήση του επίμαχου μηχανισμού είναι νομικά αβάσιμη και συνιστά στρατηγικό λάθος από πολιτικής άποψης", τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το Fars.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ