Οι αδυναμίες της γερμανικής ενοποίησης
03/10/2020 18:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αδυναμίες της γερμανικής ενοποίησης

Η Γερμανία γιορτάζει τα 30 χρόνια από την Επανένωση. Η αλλαγή έπληξε περισσότερο τους Ανατολικογερμανούς, αλλά σήμερα είναι μικρότερες οι διαφορές με τη Δύση. Περιορισμοί στις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού.

Στο Πότσνταμ πραγματοποιείται σήμερα η κεντρική εκδήλωση για τα 30 χρόνια της γερμανικής επανένωσης, που γίνεται κάθε χρόνο σε μια άλλη πρωτεύουσα κρατιδίου. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η συμμετοχή καλεσμένων στην επίσημη τελετή περιορίσθηκε στα 230 άτομα από 1.250 που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Στέφαν Χάρμπατ. Όπως κάθε χρόνο, κεντρικός ομιλητής αυτής της επετειακής γιορτής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, τόνισε στην ομιλία του ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως ανέφερε, η αλλαγή έπληξε τους ανθρώπους στην Ανατολική Γερμάνια πολύ πιο σκληρά από ό,τι στη Δύση και σε αρκετές περιοχές λείπει μια ολόκληρη γενιά, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι έφυγαν, επειδή δεν έβλεπαν μέλλον για τον εαυτό τους.Σύμφωνα με έκθεση του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών από το έτος της επανένωσης, το 1990, ως το 2017 είχαν εγκαταλείψει την Ανατολική Γερμανία συνολικά 3,9 εκ. άνθρωποι. Στο ίδιο διάστημα πάντως εγκαταστάθηκαν εκεί 2,7 εκ. άνθρωποι.

«Η πανδημία δεν θα μας στερήσει το μέλλον»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ επεσήμανε ότι πολλές σταδιοδρομίες Ανατολικογερμανών καταστράφηκαν μετά την επανένωση, καθώς τα επαγγελματικά προσόντα τους δεν αξιοποιήθηκαν. Το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων είχε «τραυματικές συνέπειες». Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν «Ανατολικοί» και «Δυτικοί», αλλά αυτή η διαφοροποίηση δεν είναι πλέον τόσο σημαντική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Η περαιτέρω ενοποίηση ανατολής και δύσης, η μετανάστευση και ενσωμάτωση ξένων έκαναν, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τη Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια «πιο ποικιλόμορφη και διαφορετική». «Στην εποχή του κορωνοϊού η χώρα δείχνει, ότι είναι ενωμένη, ότι είναι δυνατή και δρα υπεύθυνα», δήλωσε για να προσθέσει ό,τι «η πανδημία δεν πρόκειται να μας στερήσει το μέλλον.»

Πηγή: dw.com