Ο Τόμας Κέμεριχ παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας
07/02/2020 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τόμας Κέμεριχ παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Παρά την ανακοίνωση, χθες, της παραίτησής του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Τόμας Κέμεριχ φαίνεται ότι θα παραμείνει ακόμη ως Πρωθυπουργός στη Θουριγγία, προκειμένου να μην υπάρξει νομικό και διοικητικό πρόβλημα για το κρατίδιο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέμεριχ πριν από λίγο, προς το παρόν δεν συνιστάται να εγκαταλείψει τη θέση του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει ενώ δεν ορίστηκε ποτέ νέο υπουργικό συμβούλιο. Η νομική υπηρεσία του κρατιδίου, εξήγησε, ότι πρότεινε ομόφωνα την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κοινοβούλιο και να κριθεί το ερώτημα της διάλυσής του και της προκήρυξης νέων εκλογών. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται του δικαιώματος για αποδοχές ύψους περίπου 94.000 ευρώ για την σύντομη παραμονή του στη θέση, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με το δίκτυο «RedaktionsNetzwerksDeutschland», εάν ο κ. Κέμεριχ αποχωρούσε ήδη χθες από τη θέση του, έπειτα από θητεία περίπου 25 ωρών, θα ελάμβανε μισθό ενός μήνα, δηλαδή περίπου 17.500 ευρώ, ενώ κατά την αποχώρησή του θα έπρεπε να λάβει και εφ'άπαξ ποσό ύψους περίπου 75.000 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον χρόνο παραμονής στη θέση, το ελάχιστο ωστόσο είναι οι έξι μήνες.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ παραμένει αρχηγός του FDP, αποφάσισε το προεδρείο του κόμματος

Παραμένει αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) ο Κρίστιαν Λίντνερ, όπως αποφάσισε το προεδρείο του Κόμματος, με ψήφους 33 υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Τη συνεδρίαση συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο ίδιος ο κ. Λίντνερ, θέτοντας παράλληλα ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, μετά τον χειρισμό της υπόθεσης του Τόμας Κέμεριχ, στελέχους του FDP στη Θουριγγία, ο οποίος εξελέγη Πρωθυπουργός του κρατιδίου με τη στήριξη και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Το «ταμπού» που θέλει να μην επιτυγχάνεται οποιαδήποτε πλειοψηφία με τις ψήφους της ακροδεξιάς έσπασε, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη Γερμανία και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Κέμεριχ και την υποβολή αιτήματος διάλυσης του Κοινοβουλίου και προκήρυξης νέων εκλογών.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο αρχηγός του FDP έκανε λόγο για «πολύ εντατικές» συνομιλίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο πρόσωπό του. «Η Θουριγγία είναι μια σοβαρή υπόθεση για την πολιτική κουλτούρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και τόνισε ότι λυπάται ιδιαίτερα αν υπήρξαν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη βασική στάση του FDP. «Οι Φιλελεύθεροι τηρούσαν πάντα σαφή θέση σχετικά με την AfD και βεβαίως δεν συνεργάζονται μαζί της ούτε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Δεν θέλουμε να συνδεόμαστε με την AfD. Ανήκουμε στο δημοκρατικό κέντρο και το να είναι σαφή τα όρια είναι για μας ουσιώδες», πρόσθεσε ο Κρίστιαν Λίντνερ και περιέγραψε ως «λάθος» το γεγονός ότι κατά την τρίτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας δεν αποσύρθηκε ο υποψήφιος του FDP και κατόπιν αποδέχθηκε την εκλογή του υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που τον ήθελε να έχει δώσει ο ίδιος το «πράσινο φως» για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ακόμη και με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Πρόεδρος του FDP έκανε λόγο για «απολύτως αδιανόητη» υπόθεση, ενώ ερωτώμενος εάν έχει ζητήσει συγγνώμη για όσα έγιναν, δήλωσε ότι απολογήθηκε ήδη ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος στην Θουριγγία, κάτι που θεώρησε και ο ίδιος «κατάλληλο» για την περίσταση.

Ο κ. Λίντνερ παραδέχθηκε ότι την παραμονή της εκλογής η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ του έστειλε SMS με το οποίο τον προειδοποιούσε ότι υπάρχει «κίνδυνος», εάν το FDP διατηρήσει τον υποψήφιό του και στην τρίτη ψηφοφορία, να τον ψηφίσουν οι βουλευτές της AfD. «Δεν γνώριζα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU είχε αποφασίσει να ψηφίσει τον δικό μας υποψήφιο», δήλωσε σχετικά ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε μια έμμεση αιχμή προς την αρχηγό του CDU, η οποία εμφανίστηκε να μην μπορεί να ελέγξει τα στελέχη της στην Θουριγγία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ