Ο πρόεδρος του Ιράν υπερασπίζεται τον διάλογο, θέλει "να αποτρέψει τον πόλεμο"
16/01/2020 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Ιράν υπερασπίζεται τον διάλογο, θέλει "να αποτρέψει τον πόλεμο"

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι εργάζεται καθημερινά "για να αποτρέψει τον πόλεμο", σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα στον λαό του μερικές ημέρες μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τεχεράνης σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο σημαντικού Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

"Η κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για να αποτρέψει μια στρατιωτική αντιπαράθεση ή τον πόλεμο", σημείωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο "αυτό αποτελεί μια καθημερινή ανησυχία".

Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε στις 8 Ιανουαρίου σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί πέντε ημέρες νωρίτερα στη Βαγδάτη.

Η τελευταία αυτή όξυνση της κατάστασης προκάλεσε αιτήματα για "αποκλιμάκωση" από την διεθνή κοινότητα, η οποία φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Χθες, Τετάρτη, ο Ροχανί διαβεβαίωσε ότι το Ιράν με αυτά τα πυραυλικά πλήγματα κατά βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είχε το "στρατιωτικό αντιστάθμισμα" που επεδίωκε για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Στο σημερινό του διάγγελμα, ο Ιρανός πρόεδρος συμπλήρωσε σχετικά με αυτό ότι τα ιρανικά αντίποινα, από τα οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές --αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό-- ενίσχυσαν την ιρανική αποτρεπτική δύναμη απέναντι στις "απειλές" του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής στην πολιτική σκακιέρα της χώρας του, υπερασπίστηκε επίσης σήμερα την πολιτική ενός ανοίγματος στον κόσμο, την οποία άρχισε από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά, το 2013, και η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα ξανά στο θέμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη το 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις, η οποία κινδυνεύει να διαλυθεί μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη από την Ουάσινγκτον.

Με αυτήν την συμφωνία, σημείωσε ο Ροχανί, "αποδείξαμε στην πράξη ότι είναι δυνατή η αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο".

"Βεβαίως και αυτό είναι δύσκολο", αναγνώρισε.

"Μας λένε: υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους δεν πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη", συνέχισε, αναφερόμενος στις ομιλίες υπερσυντηρητικών Ιρανών στις οποίες αναφέρονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

"Αυτό είναι αλήθεια" και, "αν απέναντί μας είχαμε ανθρώπους άξιους εμπιστοσύνης, το έργο αυτό θα ήταν απλό και εύκολο", πρόσθεσε, κάνοντας έναν υπαινιγμό για τον "απρόβλεπτο" χαρακτήρα του Τραμπ.

"Ο λαός μας εξέλεξε και ένας από τους στόχους που μας εμπιστεύτηκαν (είναι) να οδηγήσουμε σε άμβλυνση της έντασης και της εχθρότητας" ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τον έξω κόσμο, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ιράν έκανε τις δηλώσεις αυτές παραμονή της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος προβλέπεται να πρωτοστατήσει αύριο της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ο Χαμενεΐ επαναλαμβάνει τακτικά ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και έχει απαγορεύσει οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά το διάγγελμά του ο Ροχανί σημείωσε εξάλλου ότι το Ιράν εμπλουτίζει τώρα περισσότερο ουράνιο από αυτό που εμπλούτιζε προτού συνάψει τη συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015.

"Εμπλουτίζουμε περισσότερο ουράνιο από (αυτό που εμπλουτίζαμε) προτού καταλήξουμε στην συμφωνία (...) Οι πιέσεις στο Ιράν έχουν αυξηθεί, αλλά συνεχίζουμε να προοδεύουμε", σημείωσε.

Η Τεχεράνη υποχωρεί σταδιακά από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αντιδρώντας στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία αυτή και την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ ασκεί πιέσεις στο Ιράν για τη "διατήρηση" της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

"Ειλικρινείς" χαρακτήρισε σήμερα η ΕΕ τις απευθείας συνομιλίες που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Νέο Δελχί, οι οποίες αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη για την διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις, όπως και για να αναθεωρήσει το Ιράν την απόφασή του για τη σταδιακή άρση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας αυτής.

"Είχαν έναν ειλικρινή διάλογο, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης" (ΚΟΣΔ), αναφέρει η ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενη στην συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους, μετά την όξυνση των εντάσεων που προκάλεσε ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Αυτή έγινε επίσης δύο ημέρες μετά την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) που υπογράφουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 να ενεργοποιήσουν διαδικασία κατά της Τεχεράνης για την παραβίαση των δεσμεύσεών της βάσει του ΚΟΣΔ.

Ο Μπορέλ επέμεινε κατά την συνάντησή του με τον Ζαρίφ "για το διαρκές ενδιαφέρον της ΕΕ να διατηρηθεί η συμφωνία, η οποία είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, αν ληφθούν υπόψη οι επικίνδυνες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου", σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου των Βρυξελλών.

"Οι δύο εταίροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή και αυτό να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μπορέλ θα κάνει μια αποτίμηση της συνάντησής του αυτής τη Δευτέρα στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο "πούλησαν τα απομεινάρια (της συμφωνίας) για να αποφύγουν την επιβολή νέων δασμών από τον (Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ", έγραψε νωρίτερα σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζαρίφ ανήρτησε επίσης στον λογαριασμό του ένα άρθρο της Washington Post το οποίο αναφέρει ότι "ο Τραμπ απείλησε μυστικά (τις τρεις χώρες) ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα", αν δεν θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), κινδυνεύει να καταρρεύσει από το 2018, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτή και επέβαλε εκ νέου οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν έχει ξεκινήσει από τον Μάιο να αποσύρεται από προβλέψεις της συμφωνίας.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών προκειμένου να πείσουν την Τεχεράνη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία.

"Δεν θα έχει αποτελέσματα, φίλοι μου", σχολίασε επίσης ο Ζαρίφ αναφερόμενος στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών. "Απλώς θα ανοίξει την όρεξη" του Αμερικανού προέδρου, πρόσθεσε.

"Αν θέλετε να πουλήσετε την ακεραιότητά σας, κάντε το. Αλλά μην το καλλωπίζετε επικαλούμενοι μεγάλες ηθικές ή νομικές αξίες", κατέληξε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ