Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
11/03/2020 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα στους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν "πολύ μεγάλη έλλειψη" και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει "έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και "βελτίωση σε αυτά που κάνουμε".

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 20.000 άνθρωποι (22.307) έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν πεθάνει από τον ιό, μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο προχώρησε συγκεντρώνοντας επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462 κρούσματα, από τα οποία 2.313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και 827 θανάτους στο σύνολο. Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι. Στην Γαλλία 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στην Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και 3 θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και 4 νεκροί.

Ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής προκειμένου να απελευθερώσει κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη μέτρων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανέφερε σήμερα μια πηγή ενήμερη για το θέμα.

Στην περίπτωση που κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να εκταμιευθούν έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης βοήθειας, σύμφωνα με το Politico.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι απαγόρευσε σήμερα τις συγκεντρώσεις άνω των 250 ανθρώπων και είπε ότι ενδέχεται να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19 στην πολιτεία, που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων εφαρμόζεται στις κομητείες Κινγκ, Σνοχόμις και Πιρς στην περιοχή του Σιάτλ και αφορά αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξήγησε ο Ίνσλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον καταγράφει πάνω από το 25% των 1.000 και πλέον κρουσμάτων στις ΗΠΑ και σχεδόν όλους τους θανάτους στη χώρα.

«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τις επόμενες ημέρες θα είναι βαθιά δυσάρεστες όσον αφορά τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητά μας», επισήμανε ο Ίνσλι.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Καπιτώλιο ενδέχεται να κλείσει για τους επισκέπτες ώστε να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ.

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι παρακολουθούν στενά την εξάπλωση του Covid-19 και λαμβάνουν τα «κατάλληλα μέτρα» για να εγγυηθούν την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού τους, είπε σήμερα στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η αποστολή της θα συνεχιστεί αδιάλειπτα» τόνισε ο αξιωματούχος.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών καταμετρούν σήμερα 987 κρούσματα του νέου κορονοϊού, καταγράφοντας αύξηση 291 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό του, ενώ ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί στους 29.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ.

Μέτρα και νεότερος απολογισμός σε άλλες χώρες

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 67, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή εκδηλώσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, όπως θρησκευτικά φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις και άλλα. Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή στα σχολεία να αναστείλουν αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις, τονίζοντας όμως ότι δεν θα σταματήσουν τα μαθήματα.

Το πρακτορείο MENA μετέδωσε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνέλαβαν τρεις ανθρώπους που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για τον νέο κορονοϊό στο Facebook.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ: Η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ θα προχωρήσει στο ίδιο μέτρο και για ανθρώπους που προέρχονται από την Κίνα, το Ιράν και την Κορέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του Covid-19.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τιρόλο της Αυστρίας, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες, το υπουργείο είχε εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση για όλη την Ιταλία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Οι κινηματογράφοι σε όλη τη χώρα θα κλείσουν μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Τα κρούσματα του Covid-19 αυξήθηκαν στα 22, από 13 που ήταν χθες, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η διεθνής έκθεση τέχνης και αρχαιοτήτων TEFAF του Μάαστριχτ έκλεισε πρόωρα τις πύλες της, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας από τους συμμετέχοντες είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Είναι η πρώτη φορά στα 32 χρόνια της ιστορίας του θεσμού που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην Ολλανδία έχουν εντοπιστεί 503 κρούσματα και πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει.

ΙΡΑΚ: Η ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν απαγόρευσε τους εορτασμούς για το Νεβρόζ, το κουρδικό νέος έτος. Επίσης, θα τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών και στις εμπορικές δραστηριότητες.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Το πέμπτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Σενεγάλη, στην πόλη Τούμπα, είναι ένας Σενεγαλέζος, μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, που επέστρεψε στην πατρίδα του στις 6 Μαρτίου. Εμφάνισε συμπτώματα τρεις ημέρες αργότερα και από χθες έχει τεθεί σε καραντίνα.

Κλείνουν όλα τα μαγαζιά, εκτός από φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων σην Ιταλία

Η Ιταλία υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό. Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πριν λίγο ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ