Ο Μακρόν ξέχασε τα όσα έλεγε για τον Ερντογάν και τώρα θέλει διάλογο με την Τουρκία
18/01/2021 11:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μακρόν ξέχασε τα όσα έλεγε για τον Ερντογάν και τώρα θέλει διάλογο με την Τουρκία

«Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη»

Και ξαφνικά… άνθησε ο «έρωτας» ανάμεσα σε Παρίσι και Άγκυρα! Έπειτα από μια περίοδο εντάσεων με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα -που συνεχίζεται- στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται τώρα διατεθειμένη όχι απλώς να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στον «σουλτάνο», αλλά και να τον καταστήσει συνομιλητή της.

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως είναι πια απολύτως θετικός στον διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ξεχνώντας όσα έλεγε για την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως όσα προσβλητικά έχει εκστομίσει για τον ίδιο ο Τούρκος ομόλογός του.

Η… καλή διάθεση του Γάλλου προέδρου, πάντως, εύγλωττα αποτυπώνεται στην επιστολή που έστειλε στον Ερντογάν, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα L’ Opinion. Σε αυτήν λοιπόν, που φέρει ως ημερομηνία σύνταξης τη 10η Ιανουαρίου 2021, ο Γάλλος πρόεδρος απαντά με φιλική διάθεση σε προηγούμενο αίτημα του Ερντογάν και δηλώνει διαθέσιμος για τηλεδιάσκεψη. «Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη «değerli», που σημαίνει «αγαπητέ».

Ακολούθως, πάντα σύμφωνα με τη L’ Opinion, εκφράζει «ευχές σε εσάς και στον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία», ενώ δεν παραλείπει να προσθέσει ότι «όπως και εσείς, θεωρώ πως η καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 απαιτεί μια συλλογική απάντηση. Επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας».

Πηγή: newsbreak.gr