Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/03/2020 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο γερμανικός Τύπος υπέρ της αναστολής των κανόνων της ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα

«Δεν υπάρχουν πλέον ταμπού: O ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί ιστορία. Το φρένο χρέους τίθεται εκτός ισχύος. Και μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για εθνικοποίηση, κυρίως σε σχέση με τη Lufthansa. Το αν αυτό θα βοηθήσει τελικά θα είναι σαφές μόνο όταν όλα έχουν τελειώσει. Οι ξεκάθαρες ενέργειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνουν πάντως ένα πράγμα: ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν» (Reutlinger General-Anzeiger).

«Σε κανονικές εποχές, (η αναστολή των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα) θα ήταν ένα μεγάλο θέμα, αλλά οι εποχές δεν είναι κανονικές. Το ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα ανασταλεί είναι σχεδόν αυτονόητο: Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μπορούν να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν λίγο πολύ τον έλεγχο των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Είναι αναμφίβολα σωστό να κάνουμε αυτό το βήμα τώρα. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη δεν επιτρέπεται να παίξει κανένα ρόλο αυτή τη στιγμή» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

«Σε κανονικές εποχές, θα αναβίωναν οι παλιές προκαταλήψεις και τα αντανακλαστικά ζήλιας: Τι; Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν πάλι όσα χρέη θέλουν; Δεν υπάρχουν πια όρια ούτε για την Ιταλία και την Ισπανία; Ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κρίση. Είναι καλό το ότι οι χώρες της Ευρώπης δείχνουν τώρα αλληλεγγύη μεταξύ τους και αναστέλλουν προσωρινά τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα. Αυτήν την στιγμή είναι αδιάφορο ποιος θα τα πληρώσει όλα στο τέλος» (Neue Osnabruecker Zeitung).

«Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στη μεταπολεμική ιστορία. Τώρα τα χρήματα πρέπει να εισρεύσουν στην οικονομία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά η χώρα θα μπορούσε να βιώσει ένα πικρό déjà vu τις προσεχείς εβδομάδες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κατάφεραν επί χρόνια να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Ο λόγος; Αρχικά, γύρω από τη στροφή της χιλιετίας, το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε δραστικά και για μερικές υπηρεσίες η ψηφιοποίηση εξακολουθεί να είναι ανεξερεύνητη γη. Το αποτέλεσμα; Πολύ λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελάχιστη ψηφιοποίηση σημαίνουν κουτσή διοίκηση. Αυτή η αργοπορία εκδικείται τώρα πικρά» (Handelsblatt).

"Συζήτηση -φάντασμα" τα περί ευρωομολόγων για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, δήλωσε ο υπ. Οικονομίας Π. Αλτμάιερ

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την σχετική συζήτηση, «συζήτηση - φάντασμα».

Στην Ευρώπη όλες οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν μια νέα κρίση χρέους, δηλώνει ο κ. Αλτμάιερ στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και συνιστά προσοχή ,«όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Η συζήτηση περί ευρωομολόγων άνοιξε από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για «κορονο-ομόλογα», αλλά βρήκε ανταπόκριση ακόμη και σε πολλούς γερμανούς οικονομολόγους, παρότι το Βερολίνο απέρριπτε πάντα την κοινοτικοποίηση των χρεών εντός Ευρωζώνης.

Ο κ. Αλτμάιερ διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μετά το τέλος της κρίσης και ότι θα αποπληρώσει το νέο χρέος της έως το 2023. Διευκρινίζει ωστόσο ότι επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι εφικτή μόνο εφόσον επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση του κορονοϊού. «Μετά το τέλος της κρίσης, θα επιστρέψoυμε στην πολιτική λιτότητας και, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε πολιτική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ