Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/01/2020 13:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη ελπίζει σε μια "ελάχιστη διεθνή συναίνεση" στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, ελπίζει σε μια «ελάχιστη διεθνή συναίνεση» στη διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί την Κυριακή προκειμένου να υπάρξει μια πρόοδος προς την ειρήνη στη χώρα αυτή, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο οκτώ χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

«Ελπίζω πως στις αυτές του 2020 θα επιστρέψουμε σε μια νέα λογική ή πως η διάσκεψη του Βερολίνου θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ελάχιστη διεθνή συναίνεση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε σήμερα στο Radio France Internationale.

Στη διάσκεψη, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τους εμπολέμους ή εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία ειρήνης, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία.

Βασικός στόχος της είναι να μειωθούν οι ξένες παρεμβάσεις που τροφοδοτούν τη σύγκρουση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου με αναγκαία προϋπόθεση μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο Γασάν Σαλαμέ κάλεσε για «μια ενθάρρυνση περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινή αλλά και μια ενθάρρυνση των εξωτερικών δυνάμεων που εμπλέκονται στη Λιβύη» ώστε να προωθηθεί η διαδικασία ειρήνης.

«Είναι διπρόσωπα τα κράτη που εμπλέκονται στη Λιβύη; Απολύτως, αυτό είναι βέβαιο, αλλά ποιος είναι αφελής;» διερωτήθηκε σημειώνοντας τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη από μια «δωδεκάδα χωρών» το 2019.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη μοιράζεται σήμερα ανάμεσα σε δύο αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και την εξουσία που εκπροσωπεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία υποστηρίζει την ΚΕΕ του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο πλευρό του για να τον βοηθήσει να απωθήσει τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ. Έχει επίσης αναφερθεί η παρουσία Σύρων φιλοτούρκων ανταρτών.

Από την πλευρά της η Ρωσία φέρεται, παρά τις διαψεύσεις της, να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους. Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, περιφερειακών αντιπάλων της Άγκυρας.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για ανάπτυξη τακτικών τουρκικών στρατευμάτων αλλά μπορεί να υπάρχουν Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί εκεί», είπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Και υπάρχουν ασφαλώς μέλη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν σταλεί στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ