New York Times: Ο Τραμπ δήλωσε στον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας ότι δεν θέλει έναν πόλεμο με το Ιράν
16/05/2019 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

New York Times: Ο Τραμπ δήλωσε στον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας ότι δεν θέλει έναν πόλεμο με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε στον Πάτρικ Σάναχαν, τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, σε ένα σαφές μήνυμα προς τα "γεράκια" της κυβέρνησής του, ότι η κλιμακούμενη εκστρατεία πίεσης της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύρραξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η δήλωση αυτή του Τραμπ έγινε το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του για τις εξελίξεις με το Ιράν. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει αναπτύξει πυραύλους σε μικρά σκάφη στον Κόλπο, εντείνοντας τον φόβο ότι μπορεί να πλήξει στρατεύματα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση αυτή δεν παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο νέες πληροφορίες. Ο Τραμπ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν επιθυμεί μια στρατιωτική σύγκρουση με τους Ιρανούς, ανέφεραν πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα σήμερα, ενώ υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Ελβετίας Ούλι Μάουρερ, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ οδεύουν προς έναν πόλεμο με το Ιράν. "Ελπίζω πως όχι", απάντησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αναφορές που θέλουν τους δύο κυριότερους συμβούλους του, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να πιέζουν και επιθυμούν να επισπεύσουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Το βράδυ της Τετάρτης, μέσω του Twitter, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εσωτερική διαμάχη. "Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και εγώ λαμβάνω την οριστική και απλή απόφαση – είναι μια πολύ απλή διαδικασία", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι το Ιράν σύντομα θα θελήσει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, υποδηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός στη διπλωματική επίλυση της κρίσης, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους Μπόλτον και Πομπέο, όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Η επιθυμία του Τραμπ για διάλογο δεν είναι πιθανό να καρποφορήσει σύντομα. Από το Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα" να ξεκινήσουν συνομιλίες, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κλιμάκωση εκ μέρους των ΗΠΑ είναι απαράδεκτη", πρόσθεσε.

Ο Πομπέο έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν στα "12 βήματα" που θα πρέπει να κάνει το Ιράν για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ – μέτρα που κάποιοι στο Πεντάγωνο θεωρούν μη ρεαλιστικά. Έχει επίσης δηλώσει ότι η αμερικανική πολιτική είναι υπολογισμένη έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στο Ιράν.

Ο Μπόλτον, την εποχή που ιδιώτευε, ζητούσε επίμονα την αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη. Την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο παρουσίασε στον Τραμπ τα επικαιροποιημένα σχέδιά του για την αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, αν το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις ή αν επιταχύνει τη διαδικασία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η πρόταση αυτή αποδίδεται στον Μπόλτον, σύμφωνα με τη New York Times.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από NYT