Νέα πρόκληση Ακάρ: Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο
05/05/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα πρόκληση Ακάρ: Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε πως "ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο".

Ομοβροντία αντιδράσεων για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει προαναγγείλει τη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη "σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου".

Όπως ανέφερε, "τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, "καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια". Διαμήνυσε δε, ότι η Ε.Ε. "θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο".

Από την πλευρά του, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως μία "κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Εκτός από τις αντιδράσεις της ΕΕ και της Αιγύπτου, τις γεωτρήσεις καταδίκασαν και τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου: "Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό ΥΠΕΞ, μετά την κίνηση της ‘Αγκυρας να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο "Φατίχ" ("Πορθητής").

Πηγή: capital.gr