Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/08/2020 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορέλ: Προχωρά η προετοιμασία με λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Να απέχει από μονομερείς δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

"Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις" με την Τουρκία, ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχει ένα περιθώριο διαλόγου".

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ "να επιταχυνθεί η εργασία για τη λίστα με κυρώσεις".

Όπως επισήμανε, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν σημειώσουν επιτυχία "το Συμβούλιο θα παρουσιάσει [στους ΥΠΕΞ] σειρά προτάσεων για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν".

"Δεν περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις και η οδός της διπλωματίας να αποτύχουν", πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι η προετοιμασία που γίνεται αφορά μια λίστα φυσικών προσώπων, μια λίστα περιουσιακών στοιχείων, όπως πλοία", ενώ μπορεί επίσης "να δρομολογηθούν κυρώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως προμήθειες που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα. Μπορούμε να δούμε επίσης οικονομικές κυρώσεις και μέτρα".

"Το πιο πιεστικό θέμα είναι το θέμα των δραστηριοτήτων για εξόρυξη και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου," ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το πιο πολύπλοκο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Μάας: Περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας μόνο με συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου

Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ομόφωνα το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας "κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες", λόγω της συμπεριφοράς της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. Δήλωσε δε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.

"Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο", δήλωσε ο κ. Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε ότι "ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών". Εξέφρασε μάλιστα την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει έναν τέτοιο διάλογο, καθώς αυτή είναι, όπως είπε, "η μόνη διέξοδος από αυτή την εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίση".

"Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε", συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των κυρώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Δένδιας: Κερδίσαμε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων μας - Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει

Η Ελλάδα έλαβε αυτό που μπορούσε από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων της και μια κατανόηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας εάν η τελευταία δεν αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μετά το πέρας των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελείωσε ένα διήμερο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το Gymnich, εδώ στο Βερολίνο, όπου ψηλά στην ατζέντα ήταν η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω, ναι, γιατί η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.

Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορούμε να περιμένουμε για το διάστημα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι μπορούμε να ελπίζουμε, μπορώ μόνο να σας πω. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στέλνουν το λάθος μήνυμα στην Τουρκία

Κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην ΕΕ, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ των "27".

"Η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία "δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή", κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου η οποία εγκαλεί την ΕΕ ότι στέλνει λανθασμένο μήνυμα ανοχής στην Άγκυρα.

"Το Άτυπο Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ορθώς αποφάσισε μεν "να ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας για κυρώσεις εναντίον ατόμων" που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ, απέφυγε ωστόσο εντελώς να αναφερθεί σε κυρώσεις έναντι ατόμων που συμμετείχαν στις πολυήμερες παράνομες έρευνες του Oruc Reis, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ", προσθέτει η ανακοίνωση και διαπιστώνει πως:

"Με αυτό τον τρόπο δίνει, σαφώς, λάθος μήνυμα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου.

Παράλληλα, η λήψη αποφάσεων για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και για κυρώσεις παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26/9, δημιουργώντας έτσι ένα υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό, δεδομένων των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων".

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "τουλάχιστον, αναμένουμε η Ελλάδα να συμμετάσχει πλέον άμεσα, ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου την επόμενη περίοδο, απαιτώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν".

ΚΙΝΑΛ: Είναι ώρα για πίεση προς τους εταίρους μας

Είναι ώρα για πίεση προς τους εταίρους μας, ώστε να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις. Όχι άλλες καθυστερήσεις, αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Στα εύκολα - στα λόγια - πήγαμε πολύ καλά στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Στα δύσκολα -στις κυρώσεις -βλέπουμε σε ένα μήνα. Την απόλυτη ικανοποίηση που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός , δεν την συμμεριζόμαστε. Γιατί θέλαμε πράξεις, όχι προθέσεις για το μέλλον. Είναι ώρα για πίεση προς τους εταίρους μας, ώστε να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Οι λόγοι για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΕ να επικρίνει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της χώρας μας εντός της υφαλοκρηπίδας της και να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Δικαστήριο της ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία σε αυτό το θέμα. Αυτό το αίτημα αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ και της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία ότι τα ελληνικά νησιά, ειδικά η Μεγίστη, έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία προσφεύγει πάντοτε στον διάλογο, δίνοντας έμφαση στη διπλωματία και η ρητορική της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων. Η Τουρκία, απέναντι στο πρόσωπο της παράνομης συμμαχίας, θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Εάν επιθυμεί κανείς μια ειλικρινή λύση στο ζήτημα, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και ότι όσοι είναι πίσω από αυτούς δεν πρέπει να ενεργούν με λανθασμένους υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ αναζητήσει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής".

Πηγή: capital.gr