Μολδαβία: Στον προθάλαμο της ΕΕ, αλλά η μαφία επανέρχεται στην εξουσία
19/10/2019 19:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μολδαβία: Στον προθάλαμο της ΕΕ, αλλά η μαφία επανέρχεται στην εξουσία

Μια από τις πιο σκληροπυρηνικές ομάδες του υποκόσμου που δρα δυο δεκαετίες στη Μολδαβία και λυμαινόταν μέχρι πρόσφατα την πολιτική, οικονομική και δικαστική εξουσία φαίνεται αποφασισμένη να επιστρέψει.

Η συγκεκριμένη μαφία θεωρείται ότι αποτελεί νευραλγικής σημασίας κρίκο στο εμπόριο των ναρκωτικών, από την Ασία στην Ευρώπη, έχει το πάνω χέρι στο εμπόριο λευκής σαρκός προς τη Δύση, όπως επίσης και στην “αγορά” της παιδεραστίας.

Ειδικά, ως προς το εμπόριο παιδιών - “σκλάβων του σεξ”, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι αυτό το διαπλεκόμενο σύστημα πολιτικής εξουσίας – υποκόσμου στη Μολδαβία, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συστηματικές παρείχε “υπηρεσίες” σε στελέχη διεθνών Οργανισμών και της ΕΕ, τα οποία υπηρετούσαν στη Μολδαβία, με ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Συνεργασία ΕΕ - Ρωσίας

Η ήττα την περασμένη Άνοιξη του λεγόμενου «Δημοκρατικού κόμματος», του ολιγάρχη, Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ, που συνδέεται σύμφωνα με πλειάδα δημοσιευμάτων, με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο γνωστό ως “πλυντήριο της Μολδαβίας” και τη μεταφορά ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία μέσω Ρωσίας στην Ευρώπη – και όχι μόνο – κατάφερε ένα σκληρό πλήγμα στα καρτέλ της διεθνούς διαφθοράς.

Τότε, σε μια - από τις σπάνιες - περιπτώσεις συνεργασίας της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτεύχθηκε ένας “ισορροπημένος συμβιβασμός”. Έτσι, σχηματίστηκε κυβέρνηση από τη μία με πρωθυπουργό φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης και από την άλλη με τον πρόεδρο της χώρας να τείνει προς τη Ρωσία. Ο τελευταίος, εξάλλου, έχει επισκεφθεί κατ´ επανάληψη τη Μόσχα.

Ο “συμβιβασμός” στάθηκε δυνατόν να γίνει, προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία η ομάδα ολιγαρχών του Πλαχοτνιούκ, ο οποίος είχε γίνει πλέον επικίνδυνος ακόμα και για κάποιους ισχυρούς ευρωπαϊκούς κύκλους που του παρείχαν “προστασία”, στη Γερμανία, τη Ρουμανία, και αλλού. Άλλωστε, ήταν γνωστό τοις πάσι ότι το “λάδωμα” έπεφτε βροχή.

Την επόμενη της επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς το Δημοκρατικό κόμμα, ο Πλαχοτνιούκ την “κοπάνησε” από τη Μολδαβία, ενώ την ίδια μέρα επέστρεψε στη χώρα ο στενός συνεργάτης του, γνωστός στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα, ως ο έχων την “αρμοδιότητα” για τη διακίνηση και μεταφορά ναρκωτικών προς την Ευρώπη, Ρενάτο Ουσάτι.

Παλινόρθωση

Να, λοιπόν, που τώρα, σε μια χώρα που θεωρείται ότι βρίσκεται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτός είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μολδαβίας, τη Μπελτς.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει εμπλακεί κατ’ επανάληψη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας, αφενός μεν διότι δεν είναι λίγες και οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, αφετέρου επειδή τα πλοκάμια της “μολδαβικής μαφίας” φτάνουν μέχρι τη χώρα μας.

Αναλυτές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση κρούουν τον κώδωνα κινδύνου τόσο προς Μόσχα όσο και προς Βρυξέλλες, θεωρώντας βέβαιον ότι το δίδυμο της παρανομίας που λυμαίνονταν επί 15 χρόνια τη Μολδαβία διαλύοντας τον οικονομικό ιστό της, ετοιμάζει αντισυνταγματικό πραξικόπημα για να επανέλθει στην εξουσία.

Κατά τους ίδιους αναλυτές, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρησιμοποιούνται διασυνδέσεις και βουλευτές στην Ευρώπη, όπως ο πρώην βουλευτής της Γερμανίας, Μπερνς Φαμπρίτσιους, ο οποίος ως αγορητής για θέματα Ιντερπόλ στον ΟΑΣΕ, έκανε το 2017 θετική εισήγηση για τον Ουσάτι για τον οποίο, όπως και τον Πλαχοτνιούκ, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης τους. Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά την εισήγησή του, το ένταλμα αποσύρθηκε (!).

Ως πρώτο βήμα για την παλινόρθωση αυτού του “συστήματος”, θεωρείται η πιθανή εκλογή του Ουσάτι στον Δήμο της πόλης Μπελτς! Η επιστροφή του συγκεκριμένου συστήματος διαπλοκής, αρχής γενομένης της εκλογής του Ουσάτι, εκτιμάται ότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ΕΕ, ούτε και της Ρωσίας. Υπάρχουν όμως “κύκλοι” στην Ευρώπη που επί σειρά ετών … “ταΐζονταν” πλουσιοπάροχα από τη μολδαβέζικη μαφία και φαίνεται πως έχουν κάθε συμφέρον να μη θέλουν την εξάρθρωσή της.