Μιτσκόβσκι: Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα καθοριστεί από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2020
29/10/2019 19:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μιτσκόβσκι: Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα καθοριστεί από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2020

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια και πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών εάν αναλάβει την εξουσία.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Μιτσκόβσκι υποστήριξε ότι «η Συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια. «Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.σ. 12/4/2019). Αν εξασφαλίσουμε σταθερή πλειοψηφία δύο τρίτων και πλειοψηφία στους βουλευτές των άλλων εθνικών κοινοτήτων, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα πίσω, αντιθέτως μας περιμένει πολύ δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις. […] Δεν υπάρχει συμφωνία που να μπορεί να μου απαγορέψει να είμαι Μακεδόνας, να μιλάω την μακεδονική γλώσσα και να είμαι από την Μακεδονία. Η αρχή μας είναι: όχι στο εξαρχαϊσμό, όχι στην 'βορειοποίηση' και λέμε ένα μεγάλο ναι στην επιστροφή του 'μακεδονισμού' στην Μακεδονία» αναφέρει ο Μιτσκόβσκι στην 'Politika', προσπαθώντας να εξηγήσει τις απόψεις του για την συμφωνία των Πρεσπών.

Για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2020, εκτιμά ότι το κόμμα του θα τις κερδίσει, ενώ την διακυβέρνηση Ζάεφ την χαρακτηρίζει «τριετία του μεγαλύτερου ιστορικά αίσχους από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ