Μισέλ Μπαρνιέ: Πολλές και σοβαρές οι διαφωνίες για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου
05/03/2020 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισέλ Μπαρνιέ: Πολλές και σοβαρές οι διαφωνίες για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «πολλές», «πολύ σοβαρές» διαφωνίες, με τους Βρετανούς σχετικά με την μετά το Brexit σχέση, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία για την μελλοντική σχέση «θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ισορροπημένη λύση για την αλιεία», κρίνοντας ότι το βρετανικό αίτημα για διαπραγμάτευση των όρων της αμοιβαίας πρόσβασης στις ζώνες αλιείας κάθε χρόνο είναι «ανεφάρμοστη».

«Θέλω να είμαι σαφής στο σημείο αυτό: μία εμπορική και οικονομική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να περιλαμβάνει μίας ισορροπημένη λύση για την αλιεία», επέμεινε.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής ανέφερε και άλλα σημεία τριβής στις συνομιλίες με το Λονδίνο, ιδιαίτερα τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση διαφωνίας για την εφαρμογή της μελλοντικής συμφωνίας, καθώς και τους όρους του ανταγωνισμού.

Φοβούμενη την εμφάνιση μίας απορρυθμισμένη οικονομίας στην πόρτα της, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει ως όρο της πρόσβασης των Βρετανών στην αγορά της την τήρηση μακροπρόθεσμα όρων του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα των κανόνων που αφορούν το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον, την φορολογία και τις κρατικές επιδοτήσεις.

«Οι Βρετανοί μας λένε ότι διατηρούν την φιλοδοξία των υψηλών στάνταρντς, αλλά δεν θέλουν να μεταφέρουν αυτές τις δεσμεύσεις σε κοινή συμφωνία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Κατά συνέπεια, «θα χρειασθούμε μία συμφωνία "level playing field" (όρων ισότιμου ανταγωνισμού) ως εγγύηση των υποσχέσεων του (Μπόρις) Τζόνσον», είπε.

«Μία συμφωνία είναι εφικτή, αν και δύσκολη», πρόσθεσε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε επίσης γνωστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν επιθυμεί να διαπραγματευθεί ιδιαίτερη συμφωνία για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, πράγμα που η Ενωση έλαβε υπ'όψιν.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ