Φωτο: nypost.com
Φωτο: nypost.com
08/08/2019 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά την επίθεση στο Ελ Πάσο, το Μεξικό απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους»

Το Μεξικό επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και στην οποία εκφράζει την απόρριψη της "ρητορικής του μίσους" και της άποψης περί "υπεροχής της λευκής φυλής" μετά την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου στο Ελ Πάσο, όπου ένας άνδρας σκότωσε 22 ανθρώπους, οι οκτώ από τους οποίους ήταν Μεξικάνοι. Το Μεξικό ζητεί με τη διπλωματική αυτή νότα που εστάλη στην αμερικανική πρεσβεία καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά "πρόσωπα" ή "οργανώσεις που δυνάμει τάσσονται υπέρ της 'υπεροχής της λευκής φυλής' και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο" τη ζωή Μεξικανών πολιτών.

"Η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Η άποψη της 'υπεροχής της λευκής φυλής' (...) είναι αντίθετη με μια ειρηνική συμβίωση (...) Οι ιδέες αυτές το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν επικίνδυνες διαιρέσεις και βία", προστίθεται στο διπλωματικό έγγραφο. Μετά την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρεται συχνά σε μια "εισβολή" στις ΗΠΑ μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής, δέχεται δριμείες επικρίσεις, κυρίως διότι ο δράστης της μαζικής δολοφονίας κατήγγειλε μια "εισβολή ισπανόφωνων" στο μανιφέστο που είχε δημοσιοποιήσει μέσω Διαδικτύου προτού περάσει στη δράση και σκοτώσει 22 ανθρώπους.

Το Μεξικό δεν αναφέρεται άμεσα στην διπλωματική του διακοίνωση στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για τους μετανάστες, παρά εκφράζει την ευχή η καταδίκη του φονικού στο Ελ Πάσο από τον Τραμπ να συνοδευτεί από συγκεκριμένες πράξεις.

Η μητέρα του δράστη είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με το αν είναι αρμόζον ο γιος της να έχει στην κατοχή του ένα τουφέκι εφόδου

Η μητέρα του νεαρού άνδρα που συνελήφθη για τη μαζική δολοφονία 22 ανθρώπων το Σάββατο στο Ελ Πάσο του Τέξας είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία πριν από εβδομάδες για να εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με το αν είναι αρμόζον ο γιος της να έχει στην κατοχή του ένα τουφέκι εφόδου, μετέδωσε το CNN.

Η μητέρα επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα του Άλεν στο Ντάλας διότι ανησυχούσε σχετικά με το αν ο 21χρονος γιος της μπορεί να κριθεί ως αρκετά ώριμος ή αρκετά έμπειρος για τον χειρισμό ενός τέτοιου όπλου ώστε να αγοράσει ένα όπλο τύπου "AK", μετέδωσε χθες Τετάρτη το CNN, επικαλούμενο δικηγόρους της οικογένειας του υπόπτου.

Οι Κρις και Τζακ Ερς, οι δικηγόροι που επικαλείται το CNN, υπογράμμισαν ότι το τηλεφώνημα της μητέρας στην αστυνομία ήταν "ενημερωτικής" φύσης και δεν έγινε λόγω ανησυχιών της μητέρας ότι ο γιος της αποτελούσε απειλή για κάποιον.

"Δεν επρόκειτο για ένα ασταθές, εκρηκτικό, αλλοπρόσαλλο παιδί", δήλωσε ο Κρις Ερς στο δίκτυο. "Δεν είναι ότι χτυπούσαν καμπανάκια συναγερμού".

Το CNN πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το όπλο για το οποίο ρωτούσε η μητέρα την αστυνομία ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Σαββάτου. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ερευνούν την υπόθεση η επίθεση αυτή να αποτελεί έγκλημα μίσους και πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος, ένας λευκός άνδρας από το προάστιο Άλεν του Ντάλας που ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους, οδήγησε περίπου 1.046 χιλιόμετρα για να φτάσει στη δυτική μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο του Τέξας και να ανοίξει πυρ στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κατάστημα της Walmart.

Οι περισσότεροι από τους 22 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ήταν ισπανόφωνοι και μεταξύ αυτών βρίσκονταν 8 Μεξικανοί πολίτες. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης, ενώ στον ύποπτο, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ένα ρατσιστικό μανιφέστο κατά των μεταναστών, το οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι έχει γραφεί από τον ύποπτο, είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο λίγο πριν από την επίθεση, την οποία ο συγγραφέας του χαρακτηρίζει "απάντηση στην εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας".

Κατά τη διάρκεια του διερευνητικού τηλεφωνήματός της στο αστυνομικό τμήμα του Άλεν που έγινε εβδομάδες νωρίτερα, τη μητέρα τη συνέδεσαν με έναν αστυνομικό ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια και ο οποίος της είπε ότι βάσει της περιγραφής της για τον γιο της, του επιτρέπεται βάσει του νόμου να αγοράσει το εν λόγω όπλο, πρόσθεσε το CNN.

Η μητέρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων της, δεν έδωσε στην αστυνομία το όνομα του γιου της και η αστυνομία δεν επεδίωξε να λάβει κάποια επιπρόσθετη πληροφορία από αυτήν προτού τελειώσει το τηλεφώνημα.

Το Reuters δεν κατάφερε χθες το βράδυ να έρθει σε επαφή με τους δικηγόρους που επικαλείται το CNN. Ούτε η αστυνομία του Άλεν ήταν διαθέσιμη μέχρι εκείνη την ώρα να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

Σε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει το αστυνομικό τμήμα του Άλεν στο Twitter αυτήν την εβδομάδα, ανταποκρινόμενο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τυχόν προηγούμενα προβλήματα του υπόπτου με την αστυνομία, ανέφερε τρεις μόνον περιπτώσεις, ήσσονος σημασίας, που υπήρχαν στα αρχεία της για επαφές του υπόπτου με τις δυνάμεις της τάξης.

Η πιο πρόσφατη ήταν τον Μάρτιο, όταν ο ύποπτος ειδοποίησε την αστυνομία για ληστεία στο σπίτι των παππούδων του, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν εσφαλμένος συναγερμός και το επεισόδιο "έληξε χωρίς συνέχεια βάσει του πρωτοκόλλου".

Το 2016 επίσης ο ύποπτος επέβαινε σε σχολικό λεωφορείο στο οποίο σημειώθηκε ένα μικρό ατύχημα που ερεύνησε η αστυνομία, ενώ το 2014 αναφέρθηκε στην αστυνομία ότι έφυγε από το σπίτι του, στο οποίο όμως επέστρεψε περίπου 30 λεπτά αργότερα χωρίς να υπάρξει κάποιο ζήτημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία σημείωσε εξάλλου προς το CNN ότι αυτά τα τρία περιστατικά αποτελούν τις μόνες επαφές που είχε με τον κ. Κρούσιους.

Το CNN επικαλείται τέλος πηγή του περιβάλλοντος της οικογενείας του υπόπτου, η οποία δεν κατονομάζεται και η οποία δήλωσε ότι ο Κρούσιους δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή του και βρισκόταν μεταξύ της μεταφοράς του από κολλέγιο για τετραετείς σπουδές σε πανεπιστήμιο, της κατάταξής του στον στρατό ή της εξεύρεσης πλήρους απασχόλησης.

"Προσπαθούσε να σκεφτεί τι θα κάνει μετά", σύμφωνα με την πηγή αυτή. "Πότε ξέφυγε; Δεν το ξέρουμε", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ