Μέρκελ: H αναζήτηση της λύσης της σπαζοκεφαλιάς των συνόρων ΗΒ-Ιρλανδίας και του backstop μοιάζει με τον «τετραγωνισμό του κύκλου»
20/07/2019 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ: H αναζήτηση της λύσης της σπαζοκεφαλιάς των συνόρων ΗΒ-Ιρλανδίας και του backstop μοιάζει με τον «τετραγωνισμό του κύκλου»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επέμεινε χθες Παρασκευή ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της οποίας ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ των Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία θα καταργηθεί μόλις τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους.

Η συμφωνία που κλείστηκε για την αποχώρηση του ΗΒ με την ΕΕ είναι το προϊόν μιας «πολύ προσεκτικής διαπραγμάτευσης», τόνισε η Μέρκελ χθες Παρασκευή στην καθιερωμένη της θερινή συνέντευξη Τύπου.

Εάν μετά το Μπρέξιτ μπορέσει να αποφευχθεί το να υπάρξουν σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μολονότι στα σύνορα της Ιρλανδίας τερματίζεται η ευρωπαϊκή κοινή αγορά — «βασικά, ο τετραγωνισμός του κύκλου», όπως το έθεσε η καγκελάριος — τότε ο μηχανισμός ασφαλείας αυτός, το λεγόμενο backstop στο ιδιόλεκτο των συνομιλιών Λονδίνου-Βρυξελλών, δεν θα έχει καμία εφαρμογή.

Εάν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία ή δεν κλειστεί συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, όλη η χώρα αρχικά θα παραμείνει εντός τελωνειακής ένωσης και στη Βόρεια Ιρλανδία θα ισχύουν οι κανόνες της ενιαίας αγοράς μέχρι τα δύο μέρη να βρουν καλύτερη λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι απήχησε τα λόγια της καγκελαρίου της Γερμανίας τοποθετούμενος στις Βρυξέλλες. «Νομίζω πως είναι πολύ σαφές και το δήλωσε ξανά η Μέρκελ σήμερα ότι η συμφωνία αποχώρησης είναι αυτή» και δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, είπε ο Κόβενι μετά τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Μπρέξιτ, τον Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία θα συρθεί εκτός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με συνοριακούς ελέγχους σε αγαθά που εξάγονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας».

Ο Κόβενι πάντως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη «να συνεργαστεί με τον νέο βρετανό πρωθυπουργό μόλις αναλάβει» την εξουσία.

Τόσο — ο σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Μπρέξιτ — Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και ο αντίπαλός του Τζέρεμι Χαντ απορρίπτουν το backstop, αφού όπως ερίζουν θα θέσει σε εφαρμογή διαφορετικούς κανόνες σε μια επαρχία του ΗΒ από εκείνους που θα ισχύουν στις άλλες.

Για τη Μέρκελ, ο μηχανισμός αυτός είναι απλά και μόνο συνδήλωση του γεγονότος ότι τα μέρη δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση. Η συμφωνία που έχει κλειστεί δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση, αλλά μόλις οι δύο πλευρές καταλήξουν στις λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση τους, θα αφεθεί κατά μέρος, εξήγησε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ