Με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση εόρτασαν οι Ρώσοι την 74η επέτειο την νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας
09/05/2019 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση εόρτασαν οι Ρώσοι την 74η επέτειο την νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας

Με μια μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εορτάσθηκε η 74η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.Στην παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί ενώ παρουσιάσθηκαν 130 διαφορετικών ειδών σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», οι σημαιοφόροι του τάγματος απόδοσης τιμών Πρεομπραζένσκι μετέφεραν στην Κόκκινη Πλατεία τη ρωσική σημαία και τη θρυλική Σημαία της Νίκης, τη σημαία δηλαδή που ύψωσαν στο Ραϊχσταγκ οι μαχητές της 150ης μεραρχίας του Κόκκινου Στρατού τον Μάιο του 1945. Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης.

Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι. Την παρέλαση υποδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ενώ το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Όλεγκ Σαλιουκόφ.

Εφέτος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Όλεγκ Σαλιουκόφ επιθεώρησαν την παρέλαση επιβαίνοντας στις νέες ανοιχτές ρωσικές λιμουζίνες Aurus. Συνολικά για τις ανάγκες της παρέλασης διατέθηκαν τρία τέτοια αυτοκίνητα, δύο βασικά κι ένα εφεδρικό.

Η αεροπορία ωστόσο δεν συμμετείχε εφέτος στην παρέλαση λόγω καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του, παρότι είχε προγραμματισθεί να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία 74 αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων κατηγοριών.

Με πορείες του «Συντάγματος των Αθανάτων» τίμησαν οι Ρώσοι τους πεσόντες τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις πόλεις της Ρωσίας, την 9η Μαΐου, μετά την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την 74η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, πραγματοποιηθηκαν πορείες του «Συντάγματος των Αθανάτων», με τις οποίες οι Ρώσοι πολίτες τιμούν τους συγγενείς και τους οικείους τους που σκοτώθηκαν στα μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (όπως αποκαλείται στην Ρωσία ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

Στην πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» στην Μόσχα συμμετείχαν χιλιάδες Μοσχοβίτες, ενώ παρόμοιες πορείες έγιναν και σε άλλες ρωσικές πόλεις, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο.

Στην πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα, συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» για πέμπτη συνεχή χρονιά, διέσχισε μαζί με τους άλλους Ρώσους πολίτες την Κόκκινη Πλατεία κρατώντας την φωτογραφία του πατέρα του που είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλες αυτές οι παρελάσεις, όλες οι πορείες δεν γίνονται για να κάνουμε επίδειξη των όπλων ή για να φοβίσουμε κάποιους. Είναι κάτι που γίνεται προς τιμήν των νικητών. Δίνοντας προσοχή με αυτόν τον τρόπο στους νικητές, θέλουμε ακριβώς να δείξουμε ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί τίποτα παρόμοιο ούτε στην δική μας ιστορία, ούτε στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη του στο «Πρώτο κανάλι» της ρωσική τηλεόρασης μετά την πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» στην Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην περίοδο του πολέμου, είπε ότι ο Μεγάλος πατριωτικός Πόλεμος για τον ίδιο, όπως και για τους περισσότερους Ρώσους, είναι μέρος της οικογενειακής τους ιστορίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στον πατέρα του Βλαντίμιρ Σπιριντόνοβιτς Πούτιν, ο οποίος τραυματίσθηκε βαριά κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ, στη μητέρα του, η οποία έζησε την πολιορκία του Λένινγκραντ, και στον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος πέθανε από διφθερίτιδα το 1942. Ο ίδιος ο Πούτιν γεννήθηκε επτά χρόνια μετά τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η Ιστορία του «Συντάγματος των Αθανάτων»

Η πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» ξεκίνησε για πρώτη φορά ως δράση το 2007 στην πόλη Τιουμέν της Σιβηρίας, όταν η πορεία ονομάζονταν « Η παρέλαση των νικητών». Η δράση αυτή άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα το 2013 παρόμοιες παρελάσεις να πραγματοποιηθούν σε 120 πόλεις. Έναν χρόνο αργότερα, οι πορείες αυτές, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποί κρατώντας τις φωτογραφίες των πεσόντων συγγενών τους, πραγματοποιήθηκαν σε 500 πόλεις και σε επτά διαφορετικές χώρες. Από το 2015 οι πορείες αυτές διοργανώνονται επίσημα.

Στην εφετινή πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» στην Μόσχα εκτιμάται ότι συμμετείχαν ένα εκατομμύριο Μοσχοβίτες. Πορείες του "Συντάγματος των Αθανάτων» γίνονται πλέον σε πολλές πόλεις πέραν των ορίων της Ρωσίας. Εφέτος πραγματοποιήθηκαν πορείες του «Συντάγματος των Αθανάτων» σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου 500 συντονιστές της δράσης συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν πορείες σε περισσότερες από 500 πόλεις στο εξωτερικό. Πορείες πραγματοποιήθηκαν για παράδειγμα στην Κοπεγχάγη, στο Μάντσεστερ , στο Τορόντο, στο Χονγκ Κόνγκ, σε πέντε πόλεις του Ισραήλ και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Συρία.

Η δράση δεν περιορίζεται όμως μόνο στις πορείες αυτές. Στον ιστότοπο του «Συντάγματος των Αθανάτων» καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του σελίδα, στην οποία μπορεί να αναφέρει περιστατικά από τη ζωή του στη διάρκεια του πολέμου ή να γράψει ακόμη για το πως ζούσε η οικογένειά του πρίν και μετά τον πόλεμο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ