Με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ ο Μπορέλ
26/06/2020 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ ο Μπορέλ

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας της ΕΕ για μια ενδεχόμενη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο μεταφράζεται η διήμερη επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο.

Η επίσκεψη Μπορέλ ολοκληρώνεται σήμερα με ένα εμφατικό τρόπο αφού ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα πάνω από το τεμάχιο 6 όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση του Τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Χθες το απόγευμα κ. Μπορέλ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές ενέργειες. Την ίδια ώρα όμως ο Ζοζέ Μπορέλ έδειξε με δηλώσεις του τον δρόμο προς εκτόνωση της κατάστασης κάνοντας λόγο για ανάγκη καταβολής προσπάθειας ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου. Για τον λόγο αυτό είπε, πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Προετοιμασία για συνολική συζήτηση για ευρωτουρκικές σχέσεις

Σε σχέση με τις αναφορές Μπορέλ για ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η επίσκεψη Μπορέλ, είχε ως στόχο την προετοιμασία της συζήτησης στο επερχόμενο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πρόθεση του κ. Μπορέλ είναι να εξετάσει κατά πόσον μπορεί να εξασφαλίσει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητήσει με την Τουρκία τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο κ. Μπορέλ μετέβη και στην Ελλάδα ενώ είναι πιθανόν να μεταβεί και στην Τουρκία τις επόμενες μέρες. Για προετοιμασία της εν λόγω συζήτησης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες θα έχει επαφές με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Πηγή: dw.com