Μαχητικά αεροσκάφη Rafale: Άρχισαν τα (ινδικά) όργανα για καθυστερήσεις της γαλλικής Dassault
24/12/2021 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale: Άρχισαν τα (ινδικά) όργανα για καθυστερήσεις της γαλλικής Dassault

Πρόστιμο για τις γαλλικές καθυστερήσεις στα Rafale, επέβαλε η Ινδία. Γενικότερα, οι Γάλλοι δεν φημίζονται για την... συνέπειά τους. Καθυστερήσεις ήδη υπάρχουν και στην ελληνική αγορά των Rafale

Η ινδική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο στη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation τον περασμένο μήνα για καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) που ήταν μέρος της συμφωνίας του 2016 που αφορούσε την προμήθεια 36 μαχητικών Rafale, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ινδίας υπέγραψαν τη σύμβαση προμήθειας τωνRafaleύψους 7,8 δισ.ευρώ (8,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) τον Σεπτέμβριο του 2016. Βάσει της συμφωνίας, το 50% της αξίας της σύμβασης έπρεπε να δοθεί υπό τη μορφή Α.Ω. μέσα σε χρονικό διάστημα 7 ετών. Κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό.

Μάλιστα, για την εφαρμογή των Α.Ω. η Dassault Aviation και οι συνεργάτες της Safran και Thales έπρεπε να συνεργαστούν με περισσότερες από 70 ινδικές εταιρείες υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάπτυξης του ινδικού υπουργείουΆμυνας(DRPO).

Ανώτερος Ινδός αξιωματούχος δήλωσε ότι η DRDO έχει ζητήσει από τις τρεις γαλλικές εταιρείες -βάσει των συμφωνηθέντων- διάφορες τεχνολογίες που σχετίζονται με τις δυνατότητες απόκρυψης, ραντάρ, αεροδιαστημικής τεχνολογίας, κινητήρες πυραύλων και διάφορα άλλα μικροηλεκτρονικά συστήματα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα χρήματα της ποινής θα παρθούν από την τραπεζική εγγύηση ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταβάλει η Dassault Aviation σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών της έναντι του ινδικού δημοσίου. Ο ίδιος πάντως, δεν αποκάλυψε το ύψος του προστίμου.

Σύμφωνα με την πολιτική του ινδικού υπουργείουΆμυνας, οι ξένες κατασκευάστριεςεταιρίεςμπορούν να υλοποιήσουν το ύψος των Α.Ω. αγοράζοντας αμυντικά συστήματα ή πατέντες από Ινδούς προμηθευτές, πραγματοποιώντας άμεσες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ινδίας ή μεταφέροντας προηγμένη τεχνολογία.

Το υπουργείοΆμυναςτης Γαλλίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχολιασμό για το θέμα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι διακρατικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα μεταξύ της κατασκευάστριαςεταιρίαςκαι της ινδικής κυβέρνησης.

Πηγές πάντως του γαλλικού υπουργείουΆμυνας, τόνισαν ότι σε ερώτημα που τέθηκε στις τρεις γαλλικέςεταιρίεςαπό την κυβέρνηση αναφορικά με το πρόβλημα που αναφέρει η Ινδία, απάντησαν ότι οι ινδικές εταιρείες που πρέπει να λάβουν την συμφωνηθείσα μεταφορά τεχνολογίας, δεν πληρούν τις απαραίτητες βασικές υποδομές.

Άραγε με τα δικά μαςRafaleτι γίνεται; Ποια τα Α.Ω.; Ποιος θα τα πάρει, πότε θα τα πάρει και με ποιο τρόπο;

Ή δεν θα πάρουμε Α.Ω. και θα στείλουμε και καταδρομείς μας στην αφρικανική ζούγκλα; Δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι (πάλι);