Μάνφρεντ Βέμπερ: Η Ουγγαρία κινείται προς την λάθος κατεύθυνση υπό την ηγεσία του Fidesz
07/05/2019 12:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάνφρεντ Βέμπερ: Η Ουγγαρία κινείται προς την λάθος κατεύθυνση υπό την ηγεσία του Fidesz

Ο επικεφαλής της λίστας της ευρωπαϊκής δεξιάς στις ευρωεκλογές, ο γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε σήμερα την λύπη του που η Ουγγαρία κινείται «προς την λάθος κατεύθυνση» με τον Βίκτορ Ορμπάν, τον εθνικιστή συντηρητικό πρωθυπουργό, ο οποίος απέσυρε χθες την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του γερμανού χριστιανοδημοκράτη.

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει την υποστήριξή του προς τον επικεφαλής της λίστας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εν όψει των ευρωεκλογών, κατηγορώντας τον ότι «πρόσβαλε» την Ουγγαρία.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε σήμερα με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP): Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «έχει αναστείλει την συμμετοχή του Fidesz (του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν), αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις», υπενθύμισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος αποφασίσθηκε «διότι θεωρούμε ότι η Ουγγαρία κινείται προς την λάθος κατεύθυνση υπό την ηγεσία του Fidesz . Για τον λόγο αυτόν ξεκαθαρίσαμε την κατάσταση».

Επειτα από πολύμηνη ένταση ανάμεσα στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, η συμμετοχή του Βίκτορ Ορμπάν στην ευρωπαϊκή παράταξη ανεστάλη προσωρινά τον Μάρτιο εξαιτίας των ευρωσκεπτικιστικών του παρεκτροπών.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα κόμμα αξιών, κοινών ιδεωδών, ιδεών για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό είναι που μας ενώνει», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οσοι δεν πιστεύουν στις αξίες αυτές, οφείλουν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποτελεί απόφαση του καθενός από εμάς να παραμείνουμε ή όχι υπερασπιζόμενοι τις πεποιθήσεις μας», πρόσθεσε.

Μετά την αναστολή της συμμετοχής στο ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διατήρησε αρχικά την υποστήριξή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Spitzenkandidat, ο οποίος, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομως, όπως εξήγησε χθες ο Ορμπάν, μία συνέντευξη του Βέμπερ στην δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF τον έκανε να αλλάξει γνώμη.

«Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι όχι μόνο δεν έχει ανάγκη από τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά επίσης ότι δεν θέλει τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βουδαπέστη ο Βίκτορ Ορμπάν.

«Πρόκειται για προσβολή προς την Ουγγαρία και τους ούγγρους ψηφοφόρους», είπε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ