Λιβύη: Τζιχάντ και γενική κινητοποίηση κατά της Τουρκίας κήρυξε ο Χαφτάρ
04/01/2020 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη: Τζιχάντ και γενική κινητοποίηση κατά της Τουρκίας κήρυξε ο Χαφτάρ

Ραγδαία είναι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τους φόβους για γενίκευση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά και τη νέα κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης του, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, κήρυξε ιερό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως μεταδίδει το RT.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλείται το RT, αργά την Παρασκευή δυνάμεις του LNA κατέρριψαν τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος νότια της Τρίπολης, ενώ ένα δημοσίευμα αναφέρει ότι επρόκειτο για ένα οπλισμένο drone ΤΒ2, το οποίο καταρρίφθηκε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε κομβόι οχημάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Λίγο νωρίτερα, με διάγγελμα του, ο επικεφαλής του LNA, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, δεσμεύτηκε να "αντιμετωπίσει και να εκδιώξει” τις ξένες δυνάμεις από το έδαφος της χώρας.

"Κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής”, δήλωσε ο Χάφταρ. "Ο φιλικός τουρκικός λαός πρέπει να αντισταθεί στους τυχοδιώκτες που αναγκάζουν τον στρατό τους να πολεμήσει στη Λιβύη”, πρόσθεσε.

Το διάγγελμα του Χαλίφα Χάφταρ έρχεται μία ημέρα μετά το "πράσινο φως” που έδωσε η τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας στον τομέα της ασφάλεια που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σαράτζ και την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πηγή:capital.gr