Λιβύη: Σφίγγει ο κλοιός των δυνάμεων του Χάφταρ γύρω από την Τρίπολη
28/12/2019 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη: Σφίγγει ο κλοιός των δυνάμεων του Χάφταρ γύρω από την Τρίπολη

Όλο και πιο κοντά στο κέντρο της Τρίπολης βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη. Με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), επικεφαλής του οποίου είναι ο Χάφταρ, υποστηρίζει πως σφίγγει συνεχώς τον κλοιό πολιορκίας της κυβέρνησης Σάρατζ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις του Χάφταρ αναφέρουν πως "από το πρωί τα δικά μας Mi35 (στρατιωτικά ελικόπτερα ρωσικής προέλευσης) 'καθαρίζουν' τους δρόμους γύρω από την Τρίπολη", ενώ σφοδρή είναι η επίθεση της αεροπορίας σε στόχους της κυβέρνησης του Σάρατζ. "Η πολεμική αεροπορία του LNA βομβάρδισε τοποθεσίες των τρομοκρατών που πρόσκεινται στο καθεστώς του Σάρατζ (GNA), σε διυλιστήριο κοντά στην πόλη Zawiya", τονίζουν σε άλλη ανάρτησή τους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Σάρατζ έχει ήδη αποστείλει επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια με εκπρόσωπο του Ερντογάν να ανακοινώνει ότι "η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα". Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας. Επίσης, την Παρασκευή, υπήρξε νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βαλντιμίρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Ο στρατός του Χάφταρ πλησιάζει στην Τρίπολη

Το Κέντρο Ενημέρωσης του Λιβυκού Στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2004. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης.

Τουρκία: Θα βοηθήσουμε στρατιωτικά τον Σάρατζ

Οι δυνάμεις του Σάρατζ, πάντως, θα έχουν σύντομα τη συνδρομή της Τουρκίας καθώς, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα για στρατιωτική βοήθεια. "Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας", έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν. "Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση" πρόσθεσε ο Αλτούν. "Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη", υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες "αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων" θα αποτύχουν. Λίγη ώρα αργότερα η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι "πλήρως προετοιμασμένες" για πιθανή ανάπτυξή τους στη Λιβύη.

Στην Τρίπολη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη. "Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ", υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: capital.gr