Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
14/06/2020 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη: Ο Χ. Χαφτάρ ρίχνει γέφυρες φιλίας προς το Ισραήλ

Έκκληση προς το Ισραήλ για βοήθεια στον αγώνα του κατά της Τουρκίας έκανε ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, μέσω εκπροσώπου του. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Χαφτάρ, Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρ, απευθυνόμενος προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε: "Δεν είχαμε ποτέ και ούτε θα έχουμε εχθρότητα με το Τελ Αβίβ και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε”.

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη διμερών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λιβύη ήταν "περιστασιακή”, ενώ τώρα τα δύο κράτη έχουν έναν κοινό εχθρό: Τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι μετέφερε χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του αλ Σάρατζ (GNA), προσθέτοντας ότι τα τουρκικά drones που επιχειρούν με τον GNA ευθύνονται σε μεγάλ0ο βαθμό για την αποτυχία της επιχείρησης του LNA να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο αλ Μπάντρ παράλληλα φέρεται να κάλεσε το Ισραήλ να ενωθεί σε μια πολιτική πρωτοβουλία μαζί με τις Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Λίβανο (το "Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο”), με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για θαλάσσια συνεργασία. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Χαφτάρ, συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αντιταχθεί στο σύμφωνο που συντάχθηκε ανάμεσα στη Τουρκία και στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Χαφτάρ, Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρ, παρά το γεγονός ότι η πλευρά του υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε ότι " υποστηρίζουμε έναν νέο χάρτη που λαμβάνει υπόψιν του τα συμφέροντα των χωρών μας σε συνάρτηση με τα συμφέροντα των άλλων χωρών της περιοχής”. Η Λιβύη και Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του ποτέ δεν έχει κάνει αναφορές στην σύγκρουση στη Λιβύη, αν και έχουν υπάρξει δημοσιεύματα τα οποία θέλουν Ισραηλινούς να έχουν εκπαιδεύσει δυνάμεις του Χαφτάρ.

Πηγή: capital.gr με πληροφορίες από i24news.tv, Anadolu