Λιβύη: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων - Γαλλία και Ελλάδα παρακολουθούν, αλλά δεν παρεμβαίνουν
30/01/2020 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιβύη: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων - Γαλλία και Ελλάδα παρακολουθούν, αλλά δεν παρεμβαίνουν

Στα "κάγκελα" βγήκε ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία ότι, συνοδεία πολεμικών πλοίων της, τις τελευταίες ημέρες στέλνει μισθοφόρους στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ασσοσιέϊτεντ Πρές, ο Ε.Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για "πολύ σοβαρή παραβίαση της διαδικασίας του Βερολίνου, δεδομένου ότι πολεμικά πλοία της συνοδεύουν Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη". Ως γνωστόν, ο Ε.Μακρόν έχει ανοίξει μέτωπο το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία. Προ μηνών, μάλιστα, με αφορμή την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, κατά των Κούρδων, με το πράσινο φως του Ν.Τράμπ, είχε κάνει λόγο για "εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ". Στη συνέχεια, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ακολούθησε νέα κόντρα μεταξύ του Γάλλου και του Τούρκου προέδρων.

Είχε προηγηθεί η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκολ", το οποίο πλέει συνοδευόμενο και από την ελληνική φρεγάτα, "Σπέτσαι", εντόπισε την Τετάρτη, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα η οποία συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης, όπως ανέφερε σήμερα μια γαλλική στρατιωτική πηγή. Το φορτηγό πλοίο Bana, με σημαία Λιβάνου, έπιασε την Τετάρτη στο λιμάνι της Τρίπολης.

Λιβύη: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων - Γαλλία και Ελλάδα παρακολουθούν, αλλά δεν παρεμβαίνουν 363956 photo

Παρά την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου και των υπόλοιπων συνοδευτικών πλοίων (γαλλικών και ελληνικού), δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια παρέμβαση εκ μέρους τους, προκειμένου να εμποδίσουν τα τουρκικά πλοία να φτάσουν στην Τρίπολη της Λιβύης.

Την πληροφορία για μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη μετέδωσε πριν από λίγες ώρες και o Εθνικός Στράτος της Λιβύης (ΛΝΑ), του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρότερου στρατιωτικά παράγοντα σήμερα στη Λιβύη, ο οποίος πολιορκεί την Τρίπολη και άλλες πόλεις που στηρίζουν την κυβέρνηση - μαριονέτα της πρωτεύουσας της Λιβύης. Επιπλέον, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες, που, κατά τους ισχυρισμούς του LNA, την Τρίτη μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη με πλοία όπλα και στρατιωτικά οχήματα από τουρκικά πολεμικά πλοία. (Βίντεο: Weapons and military vehicles on #Turkish warships arrived in the port of #Tripoli last Tuesday

https://twitter.com/218Tv/status/1222923283277979648)

Το αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκωλ" πλέει στη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να ελλιμενιστεί στην Κύπρο. Συνοδεύεται από δυο γαλλικά πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, ένα πλοίο εφοδιασμού, καθώς και από την ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με τις επίσημες γαλλικές ανακοινώσεις η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, και, μετά τη Μεσόγειο, θα πλεύσει προς τον Ατλαντικό και τέλος στη Βόρεια Θάλασσα.

Αποστολή «Foch» : Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ γαλλικού και ελληνικού ναυτικού.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, αναφέρονται τα εξής:

-Από τον απόπλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles-de-Gaulle και έως τις 28 Ιανουαρίου 2020, το γαλλικό σκάφος συνοδευόταν από την ελληνική φρεγάτα « ΣΠΕΤΣΑΙ ». Κατά τη διάρκεια της συνοδείας, η οποία επέτρεψε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του γαλλικού και του ελληνικού Ναυτικού, ο Υποναύαρχος Marc Aussedat, διοικητής της αποστολής «Foch», πραγματοποίησε επίσκεψη στην ελληνική φρεγάτα.

-Στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Emmanuel Macron και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για την ασφάλεια, βασισμένη σε ένα κοινό στρατηγικό και γεωπολιτικό όραμα για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις.

-Στην ομάδα συνοδείας της αποστολής «Foch» συμμετέχουν και βελγικά, γερμανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά σκάφη.