Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/12/2019 08:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κροατία: Μιλάνοβιτς και Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Ιανουαρίου

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή και θα αντιμετωπίσει την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς στον δεύτερο γύρο την 5η Ιανουαρίου.

Ο 53χρονος Μιλάνοβιτς κέρδισε το 29,58% των ψήφων, με καταγεγραμμένο το 96,75% των ψηφοδελτίων. Η 51χρονη Κιτάροβιτς, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, συγκέντρωσε το 26,76%. Το κεντροδεξιό κόμμα HDZ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της το 1991.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μίροσλαβ Σκόρο, ένας δημοφιλής τραγουδιστής με συντηρητικές, εθνικιστικές θέσεις, είναι τρίτος με ποσοστό 24,39%.

Η Κιτάροβιτς είχε κερδίσει τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές πριν πέντε χρόνια με πολύ μικρή διαφορά από τον τότε πρόεδρο Ίβο Γιοσίποβιτς και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κροατίας, μια κυρίως τιμητική θέση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη ήττα της Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς θα δυσκολέψει το HDZ και τον μετριοπαθή πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβις στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2020.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ