Κρίσιμη περίοδος για τα ευρωτουρκικά
04/07/2020 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίσιμη περίοδος για τα ευρωτουρκικά

Κρίσιμη είναι η επόμενη περίοδος και τα ευρωτουρκικά τα οποία θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορα επίπεδα. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί, πλέον, σοβαρά την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου”, πρωταγωνιστικός θα είναι ο ρόλος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα θα πάει στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τις τουρκικές θέσεις επί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις, παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό τον Μπορέλ, σε μια σύνοδο η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη "δεν θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Την επομένη, 14 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος των δύο χωρών.

Ενόψει των εξελίξεων, οι υπουργοί Εξωτερικών, Κύπρου και Ελλάδας είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση, από τον περασμένο Μάρτη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε, πως "εδώ και καιρό, Ελλάδα και Κύπρος είχαν επισημάνει στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ότι κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο".Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι "οι στιγμές είναι κρίσιμες, απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και συνέχιση των συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα".

Από δικής του πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς, "γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται και τις προσβάλλει". Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια: "Η Ελλάδα και η Κύπρος, ως μέλη της ΕΕ, των οποίων η κυριαρχία προσβάλλεται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας". Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν οι συνεργασίες που αναπτύσσoυν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες συμβάλλουν, "στην περιφερειακή σταθερότητα, προωθώντας μια ατζέντα θετικής ανάπτυξης και ευημερίας", ενώ "δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν αποκλείουν κανέναν". Στις προσπάθειες αυτές άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής σε όλο και περισσότερους τομείς, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Στην ατζέντα Μπορέλ οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις πρόσφατες εξελίξεις και τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων κρατών μελών θα συζητήσει στην Άγκυρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο, δήλωσε τα εξής: "Πράγματι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους του και για να συζητήσει για όλο το πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, περιλαμβανομένων ιδιαιτέρως των πρόσφατων εντάσεων και εξελίξεων στις σχέσεις μας, τόσο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων κρατών μελών -κάτι εξαιρετικά σημαντικό".

Ο εκπρόσωπος του Ζ. Μπορέλ σημείωσε ακόμη ότι "το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς εφόσον έχουμε προβλήματα θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας προφανώς". Τόνισε δε ότι "η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και οι σχέσεις μας οφείλουν να αντανακλούν όλα αυτά. Ως συνήθως θα κοινοποιήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι και το πρόγραμμα αργότερα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις και οι λεπτομέρειες έχουν καθοριστεί", κατέληξε. Απαντώντας σε έτερο ερώτημα σχετικά με το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων ανοικτά της Λιβυής, αλλά και την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε: "Σε σχέση με την ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ανακοινώσαμε ήδη πριν από αυτή την εβδομάδα ότι θα συζητηθεί η Τουρκία, και όλα τα σημεία των σχέσεών μας, όλη η κλιμάκωση και τα περιστατικά που έχουν πρόσφατα συμβεί, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου". Εξήγησε δε ότι όλα τα σημεία που σχετίζονται με τη Λιβύη θα συζητηθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και στην Άγκυρα.

Πηγή: capital.gr