Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
09/09/2019 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή συνεδρίαση Κούβας - ΕΕ στην Αβάνα με τη συμμετοχή της Φ. Μογκερίνι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συμμετέχει σήμερα στην Αβάνα στην κοινή συνεδρίαση Κούβας- ΕΕ, η οποία αναμένεται να γιορτάσει μια σχέση που βρίσκεται πλέον «στο καλύτερο σημείο της», παρά τη διπλωματική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ. Η συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, θα αναφερθεί στην εφαρμογή της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2016 και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2017. Η πρώτη κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στις Βρυξέλλες.

Χθες Κυριακή κατά την πρώτη τους συνάντηση Μογκερίνι και Ροντρίγκες αναφέρθηκαν «στα νέα μέτρα αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας», σύμφωνα με tweet του Κουβανού υπουργού. Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017 σήμανε τον τερματισμό της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον, που ξεκίνησε στα τέλη του 2014 υπό τον προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις κυρώσεις τους εναντίον της Κούβας, ενισχύοντας το εμπάργκο που επέβαλαν στη χώρα το 1962.

«Πολύς σεβασμός»

Η σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Αβάνας έχει πάρει την αντίθετη πορεία και πλέον βρίσκεται στο καλύτερό της σημείο, έπειτα από δύο δεκαετίες εντάσεων. «Βρισκόμαστε στην καλύτερή μας στιγμή στα τελευταία 25 χρόνια σχέσης μεταξύ Κούβας και ΕΕ», επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κούβα Αλμπέρτο Ναβάρο.«(Οι σχέσεις) είχαν μπλοκάρει από το 1996 ως το 2016 εξαιτίας της κοινής θέσης της ΕΕ (που συνέδεε οποιαδήποτε πρόοδο στις σχέσεις Αβάνας- ΕΕ με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και από το 2016 συναντιόμαστε με πολύ σεβασμό», πρόσθεσε.

Η προσέγγιση αυτή απέφερε καρπούς: πλέον η ΕΕ είναι ο βασικός επενδυτής στην Κούβα και ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, με τις εμπορικές συναλλαγές να έχουν ξεπεράσει τα 3,47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ