Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/08/2019 20:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινέζος Πρέσβης στο Λονδίνο: Η Κίνα θα καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω αφού ορισμένοι διαδηλωτές έδωσαν ενδείξεις τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στο Λονδίνο.

«Αν η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ επιδεινωθεί περαιτέρω... η κεντρική κυβέρνηση δεν θα καθήσει με τα χέρια δεμένα να παρακολουθεί», δήλωσε ο πρεσβευτής Λιου Σιαομίνγκ στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Έχουμε αρκετές λύσεις και αρκετή εξουσία εντός των ορίων του βασικού νόμου για να καταστείλουμε γρήγορα οποιαδήποτε αναταραχή», είπε ο Λιου. «Οι κινήσεις τους είναι σοβαρά και βίαια αδικήματα, και δίνουν ήδη ενδείξεις τρομοκρατίας».

«Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας δεν θα επιτρέψει ποτέ σε λίγους βίαιους παραβάτες να σύρουν το Χονγκ Κονγκ σε έναν επικίνδυνο δρόμο, σε μια επικίνδυνη άβυσσο», είπε ο Λιου.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο κατηγόρησε επίσης, χωρίς να τις κατονομάζει, ξένες δυνάμεις ότι υποδαυλίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας τες ότι οι «ύπουλες» προσπάθειές τους έχουν σημειωθεί και ότι θα καταλήξουν να πλήξουν τις ίδιες.

«Ξένες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Λιου Σιαομίνγκ. «Σταματήστε να παρεμβαίνετε σε βίαια αδικήματα -- δεν πρέπει να εκτιμήσουν λάθος την κατάσταση και να ακολουθήσουν τον στραβό δρόμο διαφορετικά θα σηκώσουν την πέτρα για να χτυπήσουν τα δικά τους πόδια και μόνο».

Πρόσθεσε: «στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση δεν θα είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ αν δεν υπήρχε η παρέμβαση και η υποκίνηση ξένων δυνάμεων. Το Χονγκ Κονγκ είναι τμήμα της Κίνας. Καμία ξένη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».

Ο Λιου κατηγόρησε επίσης τα δυτικά μέσα ότι παρέχουν άνιση ενημέρωση και ότι μπερδεύουν το καλό και το κακό.

Ο Ντ. Τραμπ κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να συναντηθεί με τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να συναντηθεί προσωπικά με τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα να λάβουν τέλος οι εντάσεις που σημειώνονται για εβδομάδες στην περιφέρεια.

«Αν ο πρόεδρος Σι συναντιόταν απευθείας και προσωπικά με τους διαδηλωτές, θα ήταν ένα ευτυχές και φωτισμένο τέλος στο πρόβλημα του Χονγκ Κονγκ. Δεν έχω καμία αμφιβολία!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Το τουίτ του Τραμπ έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα με την ανθρωπιστική επίλυση του θέματος με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν συγκλονίσει το Χονγκ Κονγκ. Έκανε τα σχόλια αυτά μερικές ώρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πληροφορίες περί κινήσεων κινεζικών παραστρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ.

Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει μια μεγάλη συμφωνία για να διορθώσει τις ανισορροπίες στο εμπόριο με την Κίνα πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2020, αντιμετωπίζει επικρίσεις από το Κογκρέσο και αλλού επειδή δεν έλαβε δημόσια μια πιο ισχυρή θέση για το Χονγκ Κονγκ και επειδή χαρακτήρισε νωρίτερα αυτό τον μήνα τις διαδηλώσεις «ταραχές», οι οποίες είναι θέμα της Κίνας.

Ανακοίνωσε που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αναφέρει πως το Πεκίνο σημείωσε το σχόλιο του Τραμπ ότι το Πεκίνο πρέπει να επιλύσει μόνο του την κρίση στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ