Ιταλός υποπλοίαρχος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
31/03/2021 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλός υποπλοίαρχος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ο Ιταλός υποπλοίαρχος φέρεται να κατασκόπευε την χώρα του και να παρέδωσε μυστικά έγγραφα σε Ρώσο συνάδελφό του. Σκεπτικισμός για την εξέλιξη των σχέσεων των δυο χωρών.

«Κατασκοπία έναντι αμοιβής», γράφουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προσθέτουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην τέθηκε σε κίνδυνο μόνον η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά και εκείνη άλλων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από την γενική γραμματέα του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών, Ελιζαμπέτα Μπελόνι. Οι καραμπινιέροι, συνέλαβαν τον Ιταλό στρατιωτικό λίγα δευτερόλεπτα αφότου παρέδωσε μυστικό ντοσιέ και έλαβε χρήματα από τον Ρώσο συνάδελφό του ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, σχετικά με την όλη τους συναλλαγή, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Υπάρχουν φωτογραφίες και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες άρχισαν πριν από μήνες. Oι δυο άνδρες συναντήθηκαν σε πάρκινγκ, σε ερημική περιοχή της Ρώμης.

Αναμονή για την εκτίμηση της κατάστασης

Τις ώρες αυτές, η αίσθηση είναι ότι οι ιταλικές αρχές θέλουν να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει υποστεί η ασφάλεια της χώρας τους. Ο στρατιωτικός της Μόσχας που εμπλέκεται στην υπόθεση (πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας) πρόκειται να απελαθεί, μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ρώμη εύχεται να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των δυο χωρών. Αλλά ο Ιταλός συλληφθείς στρατιωτικός, φέρεται να είχε στα χέρια του πληροφορίες σχετικά με συστήματα τηλεπικοινωνιών και ίσως οπλισμό που απέκτησε πρόσφατα η χώρα του και άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Δεν είναι σίγουρα μια ιστορία δευτερεύουσας σημασίας.

Όλα αυτά, την ώρα που στην Ιταλία και όχι μόνον, οι σχολιαστές επέμεναν επί σειρά εβδομάδων, ότι στην περίοδο αυτή της πανδημίας θα έπρεπε να ξεπερασθεί κάθε διαφορά με την Μόσχα, δεδομένου και του όλο και μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Πηγή: dw.com