Ιταλία: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές
03/05/2019 13:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιταλία: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές

O Iταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε τελικά πήρε θέση. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ζητήσει την παραίτηση του υφυπουργού Μεταφορών, Αρμάντο Σίρι. Δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή πριν τις Ευρωεκλογές.

Πρόκειται για τον πολιτικό της Λέγκα ο οποίος εμπλέκεται σε έρευνα για διαφθορά. Φέρεται να έλαβε χρήματα από επιχειρηματία για να βοηθήσει στην έγκριση μέτρου στον τομέα της αιολικής ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Υπάρχουν μάλιστα υποψίες ότι πίσω από τις πιέσεις που οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ασκήθηκαν, μπορεί να κρύβεται ακόμη και η μαφία.

Ο Σίρι δηλώνει ότι δεν πήρε ποτέ χρήματα και μέχρι τώρα επιμένει ότι δεν θέλει να παραιτηθεί, με την ελπίδα ότι η όλη αυτή δικαστική υπόθεση θα μπει γρήγορα στο αρχείο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τον στήριξε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις σε βάρος του και ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ανεπαρκή.

Τα Πέντε Αστέρια, όμως, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν πρέπει να βαρύνονται με καμία κατηγορία και υποψία. Ιδίως όταν πρόκειται για θέματα υπεξαίρεσης και διαφθοράς και -γενικότερα- για το αδιάβλητο του κυβερνητικού έργου.

Ενοχλημένη η Λέγκα

Ο Iταλός πρωθυπουργός, όπως έδειξαν οι εξελίξεις, συμμερίζεται αυτή την θέση και δεν επιθυμεί να περιμένει την περαιτέρω πορεία των ερευνών ή τυχόν ανάκριση του υφυπουργού του.

Μένει να δούμε, τώρα, τι επιπτώσεις θα έχει η όλη αυτή ιστορία μέσα στην κυβερνητική συμμαχία. Προς το παρόν ο Σαλβίνι, επισήμως, δηλώνει ότι πρόκειται για μια υπόθεση χωρίς γενικότερη σημασία. Περιμένει όμως από τον Κόντε να εξηγήσει αναλυτικότερα το όλο σκεπτικό του.

Αλλά η Λέγκα, στην πραγματικότητα, είναι σαφώς αρνητική και ενοχλημένη. Τα ποσοστά της, στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνούν σταθερά το 30% και δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να της επιβάλλονται αποφάσεις που δεν εγκρίνει ή θεωρεί ότι τη ζημιώνουν. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να προσπαθήσει να αυξήσει την πολιτική ένταση, μέχρι τις επικείμενες Ευρωεκλογές.


Πηγή: Deutsche Welle