Ισραηλινοί έποικοι διαδηλώνουν ζητώντας την άμεση προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ
03/02/2020 23:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισραηλινοί έποικοι διαδηλώνουν ζητώντας την άμεση προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ

Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι, πάνω σε τρακτέρ, διέσχισαν σήμερα τη διάβαση μεταξύ του Ισραήλ και της κοιλάδας του Ιορδάνη, ζητώντας την άμεση προσάρτηση της περιοχής αυτής, χωρίς να περιμένει η ισραηλινή κυβέρνηση να της δώσουν το «πράσινο φως» οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με υψωμένες ισραηλινές σημαίες και πανό που έγραφαν «Σφραγίζουμε την ιστορία, επιβάλλουμε την κυριαρχία», τα τρακτέρ ακολουθούνταν από αυτοκίνητα που κόρναραν συνεχώς σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι διαδηλωτές φορούσαν λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα «Προσάρτηση τώρα!».

Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που αποκαλύφθηκε στις 28 Ιανουαρίου προβλέπει την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια αγροτική ζώνη που συνιστά περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Η ισραηλινή εθνικιστική δεξιά προσπαθεί να πείσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην προσάρτηση. Όμως ο αρχιτέκτονας του αμερικανικού σχεδίου και γαμπρός του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ζήτησε από το Ισραήλ να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου.

«Μετά από 52 χρόνια αναμονής, ήρθε η ώρα να προσαρτήσουμε την κοιλάδα του Ιορδάνη, η πλειοψηφία του λαού είναι υπέρ», είπε ο Νταβίντ Ελχαγιάνι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Γιέσα, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εποίκους.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στη Μεχόλα, τον πρώτο εβραϊκό οικισμό που ιδρύθηκε στην κοιλάδα του Ιορδάνη και αυτήν την εβδομάδα γιορτάζει τα 52 χρόνια ύπαρξής του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ισραηλινές εφημερίδες, η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη. Με βάση το διεθνές δίκαιο ο ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομος. Τον Νοέμβριο οι ΗΠΑ άλλαξαν τη στάση τους σε αυτό το ευαίσθητο θέμα και θεωρούν πλέον ότι ο εποικισμός δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ θα παρουσιάσει το σχέδιο Τραμπ για το μεσανατολικό σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη για την παρουσίαση από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του αμερικανικού σχεδίου ειρήνευσης για την Μέση Ανατολή που έχει ήδη απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και την πλειοψηφία του αραβικού κόσμου, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να εκθέσει αυτό το σχέδιο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και να ακούσει τις θέσεις των 14 άλλων κρατών μελών του ΣΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα πριν την άφιξη του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται στις 11 Φεβρουαρίου να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να διατυπώσει την αντίθεσή του στο αμερικανικό σχέδιο, απαιτώντας την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Με αφορμή την επίσκεψη Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ, μέσω της Τυνησίας, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για το περιεχόμενο αυτού του μελλοντικού σχεδίου ψηφίσματος, στο οποίο οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιταχθούν, εάν χρειαστεί ασκώντας βέτο, στην περίπτωση που το σχέδιο λάβει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τις ελάχιστες απαιτούμενες εννέα ψήφους για την έγκρισή του.

Στα τέλη του 2017, ένα ψήφισμα συνταγμένο από τους Παλαιστινίους για την καταδίκη της μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από την Ουάσινγκτον ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είχε συγκεντρώσει 14 ευνοϊκές ψήφους, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο ενάντια στην υιοθέτησή του.

Παρόμοιο ψήφισμα που προτάθηκε στη συνέχεια, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαρτίζεται από 193 μέλη και όπου το δικαίωμα αρνησικυρίας δεν υφίσταται, είχε λάβει 128 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 35 αποχές, ενώ 21 χώρες επέλεξαν να μην παραστούν.

Ο Κούσνερ είναι ο αρχιτέκτονας του αποκαλούμενου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ, και το οποίο απορρίφθηκε το Σάββατο από τον Αραβικό Σύνδεσμο και σήμερα από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον το Σάββατο ανακοίνωσε ότι συμμετέχει σε εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη για να πείσει τα μέλη του να μην υποστηρίξουν την παλαιστινιακή δράση που είναι εχθρική προς το σχέδιο.

Η Ουγκάντα "εξετάζει" την πιθανότητα ν' ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Η Ουγκάντα "εξετάζει" την πιθανότητα να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Όσον αφορά το θέμα της πρεσβείας, το συζητάμε", δήλωσε ο Μουσέβενι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο 'Εντεμπε, έπειτα από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου. "'Οταν ένας φίλος λέει ότι θέλει την πρεσβεία σας σε ένα μέρος παρά σε ένα άλλο, εμείς το εξετάζουμε", δήλωσε.

Η Ουγκάντα δεν έχει ανοίξει επί του παρόντος καμιά πρεσβεία στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει πρεσβεία στην Ουγκάντα -- η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία για την Ουγκάντα εδρεύει στο Ναϊρόμπι της γειτονικής Κένυας, όταν η Ουγκάντα θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα να υπάρξει απευθείας αεροπορική γραμμή μεταξύ της Ουγκάντας και του Ισραήλ.

Η τελευταία επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγκάντα ήταν τον Ιούλιο του 2016, όταν είχε πάει για να τιμήσει την 40ή επέτειο της Επιχείρησης Έντεμπε στην Ουγκάντα το 1976. Έτσι ονομάστηκε η επιδρομή κομάντος που είχε οργανώσει το Ισραήλ για την απελευθέρωση των επιβατών πτήσης που είχε αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Παρίσι και την οποία αεροπειρατές οδήγησαν στην Ουγκάντα, όπου οι δράστες της ομηρείας έγιναν δεκτοί από τον δικτάτορα Ίντι Αμίν Νταντά.

Ο αδελφός του Νετανιάχου, ο Γιονάταν, αρχηγός των κομάντος, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για "εξομάλυνση" των σχέσεων με το Σουδάν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε σήμερα για την "εξομάλυνση" των σχέσεων μεταξύ του Σουδάν, χώρας της οποίας οι περισσότεροι πολίτες είναι 'Αραβες και μουσουλμάνοι, και του Ισραήλ κατά τη συνάντησή του στην Ουγκάντα με τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου στρατηγό 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

"Συνάντησα στο Έντεμπε τον πρόεδρο του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν και συμφωνήσαμε να αρχίσουμε μια συνεργασία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", έγραψε στο Twitter ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Ουγκάντα, την πέμπτη του επίσκεψη στην Αφρική "τα τελευταία τρισήμισυ χρόνια".

Οι αραβικές χώρες έχουν θέσει ιστορικά ως προϋπόθεση για μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Αλλά ο Νετανιάχου και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν μια αντίστροφη προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες μπορεί να ευνοήσει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

Μεταξύ των αραβικών χωρών, το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τώρα προσεγγίζει και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Ο Νετανιάχου δεν σταματά να δηλώνει ότι οι νέες πραγματικότητες στην περιοχή, αρχής γενομένης κατά την άποψή του από την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν, δημιουργεί μια σύγκλιση συμφερόντων με τις αραβικές χώρες.

Μια εξομάλυνση με το Σουδάν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σουδανικές αρχές κατηγορούσαν από παλιά το Ισραήλ πως υποστηρίζει τις εξεγέρσεις στο νότιο Σουδάν και στο Νταρφούρ.

Το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2011 ενώ η σύγκρουση στο Νταρφούρ, στη δυτική πλευρά του Σουδάν, συνεχίζεται.

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ, που ανατράπηκε τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορούσε κυρίως το Ισραήλ ότι στηρίζει τους μαχητές στο Νταρφούρ του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) υπό τον Αμπντελουαχίντ Νουρ.

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεσίρ, το Σουδάν κυβερνάται από μια μεταβατική αρχή υπό τον στρατηγό αλ-Μπουρχάν.

"Το Σουδάν οδηγείται σε νέα θετική κατεύθυνση... ο στρατηγός 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν θέλει να βοηθήσει τη χώρα του να εκσυγχρονιστεί θέτοντας τέλος στην απομόνωσή της", αναφέρει ο Νετανιάχου σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε βάρος του Ομάρ ελ-Μπεσίρ εκκρεμούν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν το 2009 και το 2010 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για "γενοκτονία", "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και εγκλήματα πολέμου", στο Νταρφούρ, όπου ο πόλεμος με τους αντάρτες μετρά 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα εντάλματα αυτά και η σύγκρουση στο Νταρφούρ είχαν συμβάλει στη διπλωματική απομόνωση του Σουδάν.

"Πισώπλατη μαχαιριά" η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Σουδανού ηγέτη 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, καταγγέλλει ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής

Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν σήμερα τη συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Σουδανού ηγέτη 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν καταγγέλλοντας μια "πισώπλατη μαχαιριά".

"Αυτή η συνάντηση είναι μια μαχαιριά στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού... σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθούν να αφανίσουν το παλαιστινιακό ζήτημα", κατήγγειλε ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής και γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ