Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και απευθύνει έκκληση για ενότητα
16/03/2020 16:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και απευθύνει έκκληση για ενότητα

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ανέθεσε σήμερα στον κεντρώο ηγέτη Μπένι Γκαντς, αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια μακρά πολιτική κρίση και να αντιμετωπίσει τον νέο κορονοϊό.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών: 36 από τις 120 του κοινοβουλίου, έναντι 33 για τον σχηματισμό "Μπλε-Λευκό" του Μπένι Γκαντς.

Όμως στις διαβουλεύσεις που είχε χθες με τους αντιπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, 61 βουλευτές συνέστησαν στον Ρίβλιν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκεντς, έναντι 58 που συνέστησαν τον Νετανιάχου.

"Γι' αυτό σας εμπιστεύομαι αυτή την εντολή να σχηματίσετε κυβέρνηση", δήλωσε ο Ρίβλιν απευθυνόμενος στον 60χρονο Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

"Θα κάνω τα πάντα για να σχηματίσω στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μια κυβέρνηση εθνική, πατριωτική και όσο το δυνατόν ευρύτερη", δήλωσε ο Γκεντς και κάλεσε σε "ενότητα" στην ομιλία του καλώντας τους αρχηγούς των διαφόρων κομμάτων να ενωθούν μαζί του.

"Είναι καιρός οι αρχηγοί των κομμάτων, ιδιαίτερα του Λικούντ, να αποφασίσουν αν θέλουν να πάρουν τον δρόμο" της ενότητας, δήλωσε υπογραμμίζοντας πως "πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή τέταρτων εκλογών".

Ο Μπένι Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να παρουσιάσει την κυβέρνησή του.

"Είναι μια σύντομη περίοδος, όμως δεδομένων των σημερινών συνθηκών εθνικής και διεθνούς έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ", δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος.

Χθες ο Ρίβλιν είχε καλέσει τους Νετανιάχου και Γκαντς για να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας "το συντομότερο δυνατόν" ώστε αυτή να επικεντρωθεί στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού.

Πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκαν στο Ισραήλ ανεβάζοντας σε 255 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Επιπλέον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Ναούμ Μπαρνέα, "ο κορονοϊός είναι το κλειδί για μια συμφωνία". "Αν οι απαισιόδοξες προβλέψεις είναι ορθές, θα ήταν έξυπνο εκ μέρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθίσει δίπλα στο 'Μπλε-Λευκό' σε μια κυβέρνηση".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ