Ισραήλ: Επίσημες οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου για τα σκάνδαλα διαφθοράς
21/11/2019 21:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισραήλ: Επίσημες οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου για τα σκάνδαλα διαφθοράς

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, εν ενεργεία πρωθυπουργός κατηγορείται επισήμως για υπόθεση διαφθοράς: ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Avichai Mendelblit, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπενιαμίν Νετανιάχου παραπέμπεται με τις κατηγορίες τις διαφθοράς, της απάτης και για άλλες παράνομες πράξεις για τρεις διαφορετικές υποθέσεις, με τα κωδικά ονόματα 4000, 2000 και 1000.

Η παραπομπή του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ έρχεται μετά από τέσσερις ημέρες ακρόασης της υπερασπιστικής ομάδας του Νετανιάχου και μετά από εβδομάδες συζητήσεων στην γενική εισαγγελία του Ισραήλ.

Η υπόθεση 4000

Θεωρείται η σημαντικότερη και αφορά την φερόμενη ως συμφωνία δωροδοκίας μεταξύ του Μπ. Νετανιάχου και του επιχειρηματία Shaul Elovich, ο οποίος ήλεγχε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Bezeq, καθώς και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla News. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι Netanyahu και Elovich κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με βάση την οποία ο νυν πρωθυπουργός – ως υπουργός Επικοινωνιών - λάμβανε τα αναγκαία μέτρα ρύθμισης της αγοράς του τηλεπικοινωνιακού κλάδου τα οποία "βόλευαν" την επιχειρηματική δραστηριότητα του Elovich, αποφέροντας στον μεγιστάνα κέρδη ύψους 500 εκατ. δολ.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου και η σύζυγός του, Σάρα, ζητούσαν συγκεκριμένες αλλαγές στο περιεχόμενο των ρεπορτάζ του Walla News, όπως και ευνοϊκότερη κάλυψη για τους ίδιους και επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων.

Ο Elovich φέρεται να πίεζε τα στελέχη του ιστότοπου να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ζεύγους Νετανιάχου.

Υπόθεση 2000

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται μια σειρά συναντήσεων του Νετανιάχου με τον εκδότη της καθημερινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, στην οποία οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν για μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Νετανιάχου θα προσπαθούσε να περιορίσει την κυκλοφορία της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom, ενώ σε ανταπόδοση ο Mozes θα κάλυπτε τις δραστηριότητες του αρχηγού της ισραηλινής Δεξιάς με θετικούς τόνους.

Υπόθεση 1000

Σε αυτήν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία από τον μεγιστάνα του Hollywood, Arnon Milchan και τον δισεκατομμυριούχο James Packer. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νετανιάχου λάμβανε πούρα και σαμπάνια για χρόνια και από τα δύο πρόσωπα. Η οικογένεια Νετανιάχου επίσης απαιτούσε και λάμβανε δώρα από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, εν γνώση του Ισραηλινού ηγέτη.

Σύμφωνα πάντως με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η επισημοποίηση των κατηγοριών δεν εξαναγκάζει τον Νετανιάχου να παραιτηθεί του αξιώματός του, ωστόσο αυξάνει την πολιτική πίεση στον ίδιο και στο κόμμα του, εν μέσω πλήρους πολιτικού αδιεξόδου και πιθανών τρίτων κατά σειρά εκλογών στη χώρα, αφού υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Νετανιάχου για τις κατηγορίες: "Απόπειρα πραξικοπήματος" και προϊόν "ξένων συμφερόντων"

Λίγες ώρες μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε και μάλιστα με ιδιαίτερα δραματικές εκφράσεις κάνοντας λόγο για "απόπειρα πραξικοπήματος".

Πέραν αυτού ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του, ισχυριζόμενος ότι η έρευνα είναι προϊόν των "ξένων συμφερόντων" που αποπειρώνται "μια νομική επανάσταση" στο Ισραήλ. "Η αστυνομία με παγίδευσε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: capital.gr