Ιράν: Tο δεξαμενόπλοιο Adrian Darya έχει ναυλωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία
21/08/2019 13:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν: Tο δεξαμενόπλοιο Adrian Darya έχει ναυλωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε σήμερα πως το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο αφού είχε συλληφθεί στο Γιβραλτάρ, είναι αυτή τη στιγμή ναυλωμένο από μια ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

«Το πλοίο Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής ναυπήγησης πετρελαιοφόρο που ανήκει στη Ρωσία, η οποία το έχει ναυλώσει αυτή την περίοδο σε μια από τις ναυτιλιακές εταιρείες του Ιράν», μετέδωσε το ILNA διορθώνοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του στο οποίο ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο είναι ναυλωμένο από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το σχόλιο αυτό έγινε σε μια συνέντευξη που πήρε το ILNA από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Εαπνάστασης, τον Αλιρεζάν Τανγκσιρί.

«Το πλοίο Adrian Darya δεν χρειάζεται συνοδεία», δήλωσε ο Τανγκσιρί στο ILNA.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χθες, Τρίτη, πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θα μπορούσε να εμποδίσει το δεξαμενόπλοιο, το οποίο ταξιδεύει στη Μεσόγειο, να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο υπέστη βλάβη στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως το πλήρωμα είναι ασφαλές και γίνονται επισκευές.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως το δεξαμενόπλοιο που υπέστη βλάβη είναι το HELM. Ένα πλοίο με το ίδιο όνομα περιλαμβάνεται σ' έναν κατάλογο προσώπων, εταιρειών και πλοίων σε βάρος των οποίων βρίσκονται σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι ΗΠΑ απαιτούν ο ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, το οποίο θα τερματιστεί σε έναν χρόνο, βάσει των όρων της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε πέρυσι τον Μάιο.

«Παρακολουθούμε ήδη πολύ στενά διατάξεις της συμφωνίας η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Οκτώβριο του 2020», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε κατ’ εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΑ για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

«Πρόκειται για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ [σε βάρος του Ιράν] και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον Γασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς», η οποία διεξάγει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αφορούν συνολικά 23 πρόσωπα.

«Ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να παραταθούν αυτοί οι περιορισμοί της δυνατότητας του Ιράν να εφαρμόζει καθεστώς τρόμου», συνέχισε ο Πομπέο, παραπέμποντας στην «αντίστροφη μέτρηση» στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν.

Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) υπέγραψαν το 2015 μια ιστορική συμφωνία με το Ιράν. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε τότε να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, στο οποίο επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί, θα παρέμενε αυστηρά πολιτικό και θα εξακολουθούσε να έχει ειρηνικούς σκοπούς. Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα, βάσει της Απόφασης 2231 του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία επικυρώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το επισήμως αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δεσμεύθηκε να άρει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών κυρώσεων και να τερματίσει το 2020 το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα και το 2023 αυτό στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Αλλά μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο το κείμενο είναι ανεπαρκές κυρίως διότι πολλοί περιορισμοί στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας προβλέπεται να αρθούν τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και έκτοτε επανέφεραν μονομερώς σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προκειμένου το εμπάργκο όπλων και η ταξιδιωτική απαγόρευση να παραταθούν», τόνισε στη Νέα Υόρκη ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ.

«Αν το ΣΑ δεν κάνει τίποτε, το εμπάργκο όπλων θα αρθεί και η απαγόρευση σε βάρος των 23 προσώπων να ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα λήξει», επέμεινε ο Χουκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ