Ιράν: Ο πρόεδρος Ρουχανί απευθύνει έκκληση για ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «χωρίς προηγούμενο» πίεση των ΗΠΑ
12/05/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν: Ο πρόεδρος Ρουχανί απευθύνει έκκληση για ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «χωρίς προηγούμενο» πίεση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί απηύθυνε χθες Σάββατο έκκληση να υπάρξει ενότητα ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που κρίνει πως μπορεί να είναι δυσκολότερες κι από εκείνες του 1980 και του πολέμου με το Ιράκ, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τους ηγέτες του Ιράν να αναλάβουν πρωτοβουλία να διαπραγματευθούν μαζί του από την αρχή για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η πίεση που ασκεί σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο η κυβέρνηση τωνΗΠΑ εντείνεται. Αυτόν τον μήνα, επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ενώ ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, στη θάλασσα και στον αέρα. Έστειλε επίσης στην περιοχή αποβατικές δυνάμεις και συστοιχίες Patriot.

«Σήμερα, δεν μπορεί να ειπωθεί εάν και κατά πόσον οι συνθήκες είναι καλύτερες ή χειρότερες από την περίοδο του πολέμου (1980-'88), όμως την περίοδο του πολέμου δεν είχαμε πρόβλημα με τις τράπεζές μας, τις πωλήσεις πετρελαίου, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, υπήρχε μόνο πρόβλημα στις αγορές όπλων», ανέφερε ο Ρουχανί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεωνIRNA.

«Οι πιέσεις από τους εχθρούς μας είναι ένας πόλεμος χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ισλαμικής επανάστασής μας (...) αλλά δεν απελπίζομαι, έχω μεγάλες ελπίδες για το μέλλον και πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αν είμαστε ενωμένοι», είπε ο Ρουχανί, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές διάφορων παρατάξεων.

Οι σκληροπυρηνικοί επικρίνουν την κυβέρνηση του Ρουχανί μετά την απόφαση του Τραμπ πέρυσι να αποσύρει τις< p="">

ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να επαναφέρει ξανά όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί. Ο πραγματιστής πρόεδρος εγκαταλείφθηκε επίσης από ορισμένους από τους μετριοπαθείς συμμάχους του.

Το Ιράν υποβάθμισε την ανάπτυξη ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων τωνΗΠΑ στην περιοχή ως μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» της κυβέρνησης του Τραμπ με σκοπό να εκφοβιστεί η Τεχεράνη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ