Ιράν: Η Τεχεράνη προτίθεται να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, αν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις
06/08/2019 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν: Η Τεχεράνη προτίθεται να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, αν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του προτίθεται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, αν αυτές άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τεχεράνη.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων και, αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να συζητήσουν, πρώτα από όλα πρέπει να άρουν συνολικά τις κυρώσεις", υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα κάθε ειρήνης, ενώ ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων, σημείωσε επίσης.

Ο Ροχανί πρόσθεσε εξάλλου ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να έχει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, είτε οι ΗΠΑ αποτελούν είτε δεν αποτελούν ενεργό μέρος της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε τον Μάιο του 2018 προτού επιβάλει εκ νέου αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

"Το αν θέλουν ή δεν θέλουν να αποτελούν ενεργό μέρος της (συμφωνίας) CPOA, εναπόκειται σε αυτούς να το αποφασίσουν", σημείωσε ο Ροχανί στις δηλώσεις αυτές που έκανε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης όπου είχε συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο τελευταίος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αρνήθηκε πρόσκληση να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρά την απειλή για την επιβολή κυρώσεων στον ίδιο.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Ιρανό υπουργό στις 31 Ιουλίου, μετά την άρνησή του να μεταβεί στον Λευκό Οίκο, είχαν δηλώσει προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν δεν έχουν πάψει να οξύνονται μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία του 2015 και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, το οποίο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Από τον Μάιο, δολιοφθορές και επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο --που αποδίδονται από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη--, η σύλληψη ξένων πετρελαιοφόρων, όπως και η καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, έχουν προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ