Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/01/2020 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράκ: Ο Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν

Ο σημαντικότερος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και τις ιρακινές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζονται.

Ο Σιστάνι, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μέσω εκπροσώπου του κατά την προσευχή της Παρασκευής στη σιιτική ιερή πόλη Κερμπάλα, επανέλαβε το αίτημά του προς τις ξένες δυνάμεις να σέβονται την κυριαρχία του Ιράκ.

Στο μεταξύ χιλιάδες υποστηρικτές του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ διαδήλωσαν σήμερα στη Βαγδάτη για να ζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, έπειτα από έκκλησή του για «μια ειρηνική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά της αμερικανικής παρουσίας».

Πολλές ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως η φιλοϊρανική Χασντ αλ Σάαμπι, συνήθως αντίπαλη του Σαντρ, αναμένεται να συμμετάσχουν.

Νωρίς το πρωί χιλιάδες υποστηρικτές του –άνδρες, γυναίκες και παιδιά—συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Τζαντρίγια, πολλοί από τους οποίους έφτασαν στη Βαγδάτη από άλλες πόλεις με λεωφορεία, φωνάζοντας «Έξω, έξω κατακτητή» και «Ναι στην εθνική κυριαρχία» κρατώντας σημαίες του Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε από εκπρόσωπό του ο Σαντρ ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, την ακύρωση των συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον και το κλείσιμο του ιρακινού εναέριου χώρου στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο σιίτης ηγέτης ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην είναι «υπερόπτης» απέναντι στους Ιρακινούς ηγέτες. «Αν γίνουν όλα αυτά, θα συνομιλούμε (με τις ΗΠΑ) όπως μια μία χώρα που δεν είναι κατακτητής, σε διαφορετική περίπτωση θα τη θεωρήσουμε χώρα εχθρική προς το Ιράκ», τόνισε.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται, πετώντας τα πανό τους στους κάδους απορριμμάτων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ