Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/08/2021 23:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα στείλει 3.000 στρατιώτες για την προστασία και απομάκρυνση διπλωματών από την Καμπούλ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανάπτυξη στρατιωτών θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ουάσινγκτον και Βερολίνο καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων, επισημαίνει ειδοποίηση στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γάζνι, μια προώθηση που τους φέρνει σε απόσταση 150 χλμ από την Καμπούλ. Είναι η τελευταία εξέλιξη στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει θυμό σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες της να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

"Οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται με τον πιο έντονο τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να φύγουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις το νωρίτερο δυνατόν", αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.

Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ