Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/02/2021 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Αθωώθηκε ο Τραμπ - η Γερουσία δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα των ψήφων

Ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με τη Γερουσία να μην συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία της "υποκίνησης σε εξέγερση".

Συνολικά 57 Γερουσιαστές ψήφισαν για την καταδίκη του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου, με επτά Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν μαζί με τους Δημοκρατικούς υπέρ της καταδίκης του Τραμπ. Άλλοι 43 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά.

Για την καταδίκη του πρώην προέδρου χρειάζονταν τα δύο τρίτα της Γερουσίας. Έπρεπε δηλαδή να βρεθούν τουλάχιστον 17 ψήφοι από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3.

Οι επτά Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν για την καταδίκη του πρώην προέδρου είναι οι: Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Pat Toomey.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ψηφίσει κατά της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος δεν συγκεντρώνει την πλήρη υποστήριξη του κόμματος του στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Στην προηγούμενη δίκη του Τραμπ, το 2020, μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Mitt Romney, ψήφισε για την καταδίκη του στις κατηγορίες ότι προσπάθησε να πιέσει την Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνα για τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.

Με το σημερινό αποτέλεσμα η πόρτα ανοίγει για τον Τραμπ να κατέβει και πάλι στις προεδρικές εκλογές το 2024.

Τραμπ: Το κίνημα "Κάνε την Αμερική σπουδαία ξανά" μόλις ξεκίνησε

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και τους Γερουσιαστές που ψήφισαν για την απαλλαγή του από τις κατηγορίες στη δίκη στη Γερουσία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Τραμπ χαρακτήρισε την παραπομπή του σε δίκη "άλλη μια φάση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας".

"Κανένας πρόεδρος δεν έχει περάσει κάτι παρόμοιο", ανέφερε.

Υπογράμμισε τέλος ότι το κίνημα "Κάνε την Αμερική σπουδαία ξανά" μόλις ξεκίνησε.

Πηγή: capital.gr