Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη
05/12/2019 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη

Πέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, Volkan Bozkir, στην Κωνσταντινούπολη και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του Μνημονίου Συμφωνίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και χωρίς να υπάρξουν αντιπαραθέσεις έγινε δεκτό.

Το νομοσχέδιο, μάλιστα εγκρίθηκε με διαδικασία κατεπείγοντος.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν απαντώντας στις ερωτήσεις μελών του τουρκικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπογράμμισε το "στρατηγικής σημασίας βάρος" του εγγράφου.

Σύμφωνα με τον Κιράν, η συμφωνία "συμμορφώνεται πλήρως με το Δίκαιο για τη Θάλασσα του ΟΗΕ και τις διεθνείς νομικές πράξεις".

"Από τεχνική, πολιτική, οικονομική άποψη, αυτή η συμφωνία θα έχει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα", υπογράμμισε ο ίδιος.

Τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία αποκάλυψε ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για τη Διμερή Πολιτική, την Πλοήγηση, την Αεροπορία και τα Σύνορα, κ. Ερτσιγιές.

"Η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως γνωρίζετε, το 2011 συνήφθη συμφωνία με την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (sic) για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Έτσι, το έγγραφο που υπογράφηκε με τη Λιβύη αποτελεί τη δεύτερη διμερή συμφωνία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πλευρά της Λιβύης και εμείς καθορίσαμε τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με μια συνοριακή γραμμή 18,6 μιλίων. Περνάει 45 μίλια μακριά από την Κρήτη", δήλωσε.

Το στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε επίσης την πλήρη συμμόρφωση της συμφωνίας με τα διεθνή νομικά πρότυπα. "Στο ζήτημα του προσδιορισμού των συνόρων, πρώτα απ' όλα, παράμετροι όπως η γεωγραφική και στρατηγική θέση των νησιών, λαμβάνεται υπόψη το μήκος της ακτογραμμής τους. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα φυσικά της δικαιώματα, έχει συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη. Απ’ αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την έγκριση του εγγράφου από τα κοινοβούλια των χωρών μας και να το επισημάνουμε το συντομότερο δυνατό στον ΟΗΕ", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι "πολύ σημαντική από την άποψη της προστασίας των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων της Λιβύης στην περιοχή".

Ο διπλωμάτης τόνισε ότι αυτή η συμφωνία περιέχει αποκλειστικά "μια γενική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και δυνάμεων".

"Ο καθένας ρωτά αν περιλαμβάνει τη στρατιωτική πτυχή. Όχι, αυτό δεν συμβαίνει. Η συμφωνία ρυθμίζει και ορίζει τις ζώνες των θαλάσσιων συνόρων και τις εξουσίες της Τουρκίας και της Λιβύης στην περιοχή", υπογράμμισε.

Τι προβλέπει το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Το κείμενο που διέρρευσε από τουρκικά μέσα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση Σαράτζ της Λιβύης δεν προχώρησαν σε απλή καταγραφή προθέσεων, όπως θα υπέθετε κανείς με βάση τον όρο "μνημόνιο, αλλά σε πλήρη οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών τους, ήτοι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε συνεκμετάλλευση τυχόν υποθαλάσσιων πόρων εντοπισθούν να εκτείνονται στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους, όπως αυτές τις οριοθετούν, ενώ καθένα από τα συνυπογράψαντα μέρη αναλαμβάνει την ευθύνη να διαβουλευθεί με το άλλο σε περίπτωση οριοθέτησης των θαλασσίων δικαιοδοσιών του με τρίτους (λ.χ. η Λιβύη με την Αίγυπτο ή την Ελλάδα).

Από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ, τα συμφωνηθέντα θα κατατεθούν στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Μολονότι το όριο των δύο φερόμενων δικαιοδοσιών έχει μικρή έκταση, είναι από πολιτική άποψη κρίσιμο, διότι δεν θα μπορούσε να προκύψει στον χάρτη παρά μόνο με την υιοθέτηση της τουρκικής εκδοχής ότι τα νησιά (ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης) δεν έχουν δικαίωμα παρά μόνο σε χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. Όταν λοιπόν η Άγκυρα επικαλείται την καθιερωμένη αρχή της "μέσης γραμμής” την ερμηνεύει με αναφορά στα ηπειρωτικά εδάφη.

Τυφλό σημείο της συμφωνίας παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή τίθεται σε ισχύ με την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών ενεργειών της κάθε πλευράς, ήτοι την επικύρωση από το κοινοβούλιό της. Και η μεν Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κείμενο θα κατατεθεί εντός της ημέρας, επισπεύδει, στη Λιβύη όμως το κοινοβούλιο εδρεύει στο Τομπρούκ, ανταγωνίζεται την κυβέρνηση Σαράτζ που εδρεύει στην Τρίπολη και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν το κείμενο της συμφωνίας που έφτασε στα χέρια της Ελλάδας και εξετάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το ίδιο με αυτό που έχει διαρρεύσει από τα τουρκικά μέσα.

Τι αναφέρει η συμφωνία

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβλέπονται τα εξής:

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στις αρχές και στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

Έχοντας αποφασίσει να καθορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωών στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο χώρες ασκούν κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις,

Λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία των δύο χωρών να πετύχουν δίκαιες και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα προαναφερθέντα θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και με το πνεύμα σχέσεων καλής φιλίας,

Πεπεισμένες ότι αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το συμφέρον των δύο αδερφικών κρατών,

Έχουν συμφωνήσει τα ακόλουθα:

Άρθρο I

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

1.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης ξεκινούν στο "Σημείο Α" (34ο 16’ 13.720’’ν – 026ο 19’ 11.640’’Ε) και τελειώνουν στο Σημείο Β (34ο 09’ 07.0’’Ν – 026ο 39’ 06.3’’Ε).

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια.

2.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καθορίζονται στο Άρθρο 1, παράγραφο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης φαίνονται στον Θαλάσσιο Χάρτη ΙΝΤ 308 (Πηγή Δεδομένων: ΒΑ Έκδοση Χάρτη 991), κλίμακα 1:1 102 000 (Παράρτημα 1). Οι συντεταγμένες φαίνονται στο διάγραμμα στο Παράρτημα 1 στο σύστημα συντεταγμένων. ΟΙ γεωγραφικές συντεταγμένες αναφέρονται στο Άρθρο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης και εκφράζονται με όρους του Παγκοσμίου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984 (WGS’84).

3.Τα βασικά σημεία των συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη γραμμή ισορροπίας φαίνονται στο Παράρτημα

ΑΡΘΡΟ II

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Τα παραρτήματα που αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του Άρθρο 1, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Μνημονίου.

Άρθρο III

ΕΓΓΡΑΦΗ

Με την έναρξη ισχύος του, το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης εγγράφεται στην γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο IV

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ

1.Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών από την ερμηνεία ή εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης θα πρέπει να διευθετείται μέσω διπλωματικών οδών στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, σύμφωνα με το Άρθρο 33 τοπυ Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

2.Σε περίπτωση που υπάρχουν εθνικοί πόροι που εκτείνονται πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης τέτοιων πόρων.

3.Εάν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην οριοθέτηση της ΑΠΟκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του με άλλο κράτος, αυτή η πλευρά, προτού έλθει σε τελική συμφωνία με το άλλο κράτος, θα πρέπει να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά.

Άρθρο V

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορεί να προτείνει τροποποίηση ή επανεξέταση αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης μέσω διπλωματικών οδών, εάν κρίνεται απαραίτητο εκτός των Άρθρων 1 και 2. Οι τροποποιήσεις γίνονται με τη συναίνεση των πλευρών.

Άρθρο VI

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης με βάση την οποία οι πλευρές αλληλοενημερώνονται μέσω διπλωματικών οδών για την ολοκλήρωση των νομικών τους διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συναντίληψης.

Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην τουρκική, αραβική και αγγλική γλώσσα, με όλα τα κείμενα να είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης της ερμηνείας, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

pin

pin

pin

Ερντογάν: Aποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας όσα προβλέπονται στο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και η υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων

Αμετακίνητος στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, και ότι αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και η υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. "Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα", είπε.

"Η άλλη πλευρά ενοχλείται" είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι "ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή" και προσθέτοντας ότι Γαλλία και Γερμανία "ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αναλυτικά το επίμαχο σημείο της ομιλίας του:

"Καταρχάς, υπογράψαμε αυτό το έργο με τη νόμιμη διοίκηση όσον αφορά το μνημόνιο κατανόησης της Λιβύης. Τώρα οι φίλοι μας το έχουν μεταφέρει στην Εθνοσυνέλευση και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στην εθνοσυνέλευση. Μόλις περάσει από την Εθνοσυνέλευση, κάνοντας αυτό το βήμα γρήγορα, η συμφωνία θα είναι σε ισχύ. Αλλά η άλλη πλευρά νιώθει άβολα. Όσοι δεν είχαν το δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους πράγματα, ενοχλούνται. Φυσικά, ειδικά στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, το Ισραήλ ενοχλούνται, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλούν. Τώρα, στην τέταρτη σύνοδο κορυφής, η Γαλλία και η Γερμανία επικεντρώθηκαν στο θέμα αυτό. Αφού όμως κάναμε τις απαραίτητες εξηγήσεις, δυστυχώς, η Γαλλία εξακολουθεί να ενοχλείται σε αυτό το θέμα. Και τότε είπα: "Γιατί στέκεστε σε αυτό;

Έχετε κανένα δικαίωμα εδώ; Εγγυήτρια χώρα εδώ είναι η Τουρκία, εγγυήτριες είναι η Ελλάδα, η Αγγλία. Από πού κι ως πού εσύ; Χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας να είμαστε εγγυητές εδώ. Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Έτσι θα εργαστούμε, ως το τέλος, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό. Τους ενοχλεί. Αλλά το όλο θέμα είναι εδώ. Τώρα τους ακούτε να λένε "φύγετε από εκεί, μην μένετε εδώ, αλλιώς θα σας στείλουμε στη χώρα σας". Θα προστατεύσουμε εδώ το νόμο, ειδικά για τους συμπολίτες μας.

Μερικά από τα ψέματα γι 'αυτό το βήμα δημιουργούν τώρα άλλα ψέματα. Αυτό δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ναυτικό δίκαιο, καθώς κάνουν ανοησίες. Μόλις σας είπα. Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. Ποιο είναι το δίκαιο της θάλασσας, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο, όλοι το γνωρίζουν σε αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα.

Η συμφωνία με τη Λιβύη θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι επίσης κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως το αποκαλείτε. Επομένως, δεν έχουμε διένεξη με κανέναν. Αλλά το CHP δεν σκέφτεται το ίδιο. Σήμερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, Ünal Çeviköz, έκανε μια δήλωση και "αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη φέρνει νέες συζητήσεις", είπε. Πώς το αξιολογείτε;

Είχε δίκιο. Φυσικά θα φέρει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος ρέει σαν το νερό. Όλες αυτές οι συζητήσεις ή τα κείμενα των μνημονίων είναι συμφωνίες ή κείμενα συμφωνιών· όλα χρειάζονται επικαιροποίηση. Δεν γνωρίζουν καν ποιος κατέχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Έτσι θα μάθουν με αυτά τα βήματα. Δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο νόμος μας, ποιο είναι το δίκαιό μας. Θα μάθουν. Με άλλα λόγια - και ας με συγχωρούν- υπάρχουν πολλοί "μονσερήδες" (σ.σ. ειρωνικός όρος για πολιτικούς αντιπάλους) και η χώρα μας έχει προσελκύσει πολλούς από αυτούς.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη δουλειά στου "μονσερήδες"

Αλλά δεν θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά στους "μονσερήδες". Λυπάμαι. Όσοι είναι άνδρες και υπερασπίζονται τον νόμο αυτής της χώρας, είναι στο μυαλό μας. Αλλά όσοι δεν το κάνουν ας μας συγχωρήσουν. Αυτοί έχουν ήδη βρει το μέρος τους. Δεν θα ενεργήσουμε μαζί τους. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα προστατεύσει το νόμο, όπως και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει συμβιβασμός εδώ. Φέρνουν διάφορα προς συζήτηση, αλλά δεν μας κινούν το ενδιαφέρον".

Πηγή:capital.gr