Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη
14/12/2019 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη

Έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποκαλύπτει πως η Άγκυρα εξοπλίζει με πυρομαχικά, τεχνητή στρατιωτική υποστήριξη και στρατιωτική εκπαίδευση την κυβέρνηση της Τρίπολης, καταπατώντας το επάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", που αναδημοσιεύει την απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, οι εμπειρογνώμονες συμπεραίνουν ότι ο πόλεμος στη Λιβύη χαρακτηρίζεται από την ευρεία δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τον ρόλο της Τουρκίας να είναι στο σημείο αυτό "κομβικός", αφού οι επιθεωρητές κατονομάζουν ευθέως την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Στην έκθεση, επίσης, στοιχειοθετείται επαρκώς παραλαβή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (με παραστατικά φορτωτικών από Τουρκία), ενώ σημειώνεται η παρουσία σε κυβερνητικά εδάφη 18 Τούρκων στρατιωτικών. Μάλιστα σημειώνεται ότι η Τουρκία προχώρησε σε επαναποστολή μη επανδρωμένων σκαφών που είχαν καταρριφθεί.

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Άγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και αναφέρονται χαρακτηριστικά αερομεταφορές με ουκρανικά μεταγωγικά αεροσκάφη από τουρκικά αεροδρόμια.

Πηγή:capital.gr