Η Τουρκία πήρε το "πράσινο φως" από τη Λιβύη για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας
19/12/2019 16:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία πήρε το "πράσινο φως" από τη Λιβύη για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, που εδρέυει στην Τρίπολη, αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία, τις διατάξεις ενός εκ των δύο μνημονίων που υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου με την Τουρκία. Το εν λόγω μνημόνιο προβλέπει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα συνδράμει στη μάχη εναντίον του στρατηγού Χαλιφα Χαφτάρ.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, το Arab News, αλλά και τα Al-Jazeera και Al-Arabiya, ο αλ-Σαράτζ, μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους και συνεργάτες του, αποφάσισε να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση για στρατιωτική βοήθεια.

Η GNA ελέγχει την Τρίπολη, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Λιβύη, ενώ ο Eθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ συνδέεται με μια παράλληλη διοίκηση που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, στο Τομπρούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν τον Απρίλιο μια εκστρατεία για να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις άμυνες της GNA. Την περασμένη εβδομάδα, ο Χάφταρ δήλωσε ότι μια "αποφασιστική μάχη" για την κατάκτηση της πόλης θα ξεκινούσε αμέσως.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αν το ζήτησε η GNA, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να βοηθήσει τη GNA.

"Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν το χρειάζονται, από τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, έως τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα μας - είμαστε έτοιμοι", είπε ο Ερντογάν μιλώντας από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV.

Πηγή: capital.gr