Η Τεχεράνη "πέρασε το όριο του 4,5%" στον εμπλουτισμό ουρανίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης
08/07/2019 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τεχεράνη "πέρασε το όριο του 4,5%" στον εμπλουτισμό ουρανίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης

Το Ιράν "πέρασε" σήμερα "το όριο του 4,5%" στον εμπλουτισμό ουρανίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν εμπλουτίζει από σήμερα το πρωί ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

"Σήμερα το πρωί το Ιράν πέρασε το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου", γράφει το Isna.

Ο Καμαλβαντί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν ξεπέρασε το όριο του 3,67% στον εμπλουτισμό ουρανίου που είχε οριστεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 και ότι μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Ευρωπαίους κατά οιασδήποτε κλιμάκωσης στην αντίδρασή τους για τα μέτρα που ελήφθησαν από το Ιράν για να μειώσει τις δεσμεύσεις του σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι σύντομα θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο που προέβλεπε η συμφωνία, προκαλώντας μια προειδοποίηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, που θέλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ότι η Τεχεράνη πρέπει να είναι "περισσότερο προσεκτική".

"To 20% δεν χρειάζεται τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παράξουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67%, δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτή την πράξη", είπε ο Καμαλβαντί σημειώνοντας ότι όλες οι επιλογές για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα συζητήθηκαν με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι, "αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015) συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια (του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων, που ανακοινώθηκε τον Μάιο) και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο".

Ο Μουσαβί, που απαντούσε σε ερώτηση για τη στάση που θα υιοθετούσε η χώρα του στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αντιδρούσαν "με σθένος" στις τελευταίες ιρανικές ανακοινώσεις, δεν διευκρίνισε τη φύση αυτού του τελευταίου "σταδίου".

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι τα τρία ευρωπαϊκά συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιένη το 2015. Η συμφωνία απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν μονομερώς τον Μάιο του 2018 και να επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Στις 8 Μαΐου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να αποδεσμεύεται από ορισμένες υποσχέσεις που είχε αναλάβει στη Βιένη, ώστε να αναγκάσει τα εναπομείναντα μέλη της συμφωνίας να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Χωρίς μια αντίδραση από την πλευρά τους, η Τεχεράνη απείλησε να αποδεσμεύεται λίγο περισσότερο από τη συμφωνία κάθε 60 ημέρες.

Μόλις πέρασαν οι 60 ημέρες, το Ιράν επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι στο εξής θα εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του ορίου του 3,67% (ποσοστό σχετικό με την περιεκτικότητα σε ισότοπο ουρανίου 235).

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, το Λονδίνο και το Βερολίνο ζήτησαν από την Τεχεράνη να υπαναχωρήσει στην απόφασή της και το Παρίσι εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" ζητώντας από το Ιράν να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που "δεν συνάδει" με τη συμφωνία.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου που ρωτούσε, αν μια έξοδος από τη συμφωνία της Βιέννης και τη Συνθήκη της μη εξάπλωσης των πυρηνικών (TNP) ήταν πάνω στο τραπέζι, ο Μουσαβί επανέλαβε: "'όλες οι επιλογές συμπεριλαμβανομένης αυτής είναι εφικτές στο μέλλον, αλλά καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί".

Οι Βρυξέλλες ζητούν να σταματήσει το Ιράν τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το Ιράν να «σταματήσει» όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Καλούμε σθεναρά το Ιράν να σταματήσει και να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές του που είναι αντίθετες με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο» της συμφωνίας για τα πυρηνικά, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η ΕΕ είναι «πολύ ανήσυχη» για τις ιρανικές ανακοινώσεις που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πέρα από» το όριο του 3,67% που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι «σε επαφή» με τα άλλα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία, υπογράμμισε η Κοτσιγιάντσιτς, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, υπενθυμίζοντας απλώς τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στη συμφωνία, κυρίως έναν μηχανισμό διευθέτησης συγκρούσεων.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το Ιράν πρέπει να πειστεί να επιμείνει στις δεσμεύσεις του που ορίστηκαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Η μπάλα είναι σαφώς στο γήπεδο του Ιράν. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία. Γι΄αυτό, τα μέρη πρέπει να επιμείνουν σε αυτήν», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς ποιο σημείο θα συνιστούσε παραβίαση μίας κόκκινης γραμμής για τη γερμανική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία». Πρόσθεσε πως η Τεχεράνη πρέπει να αναστρέψει όλα τα βήματα που αντιβαίνουν στη συμφωνία-ορόσημο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την απόφαση της Τεχεράνης να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ένα επίπεδο που απαγορεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της, καλώντας ωστόσο «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία».

«Η Ρωσία εννοεί πάνω απ΄όλα να συνεχιστεί ο διάλογος και οι προσπάθειες στο διπλωματικό μέτωπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ευθύνονται για τις σημερινές εντάσεις.

«Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα προέκυπταν αναπόφευκτα αν μία από τις χώρες που αποτελεί μέρος της συμφωνίας έθετε τέλος στις υποχρεώσεις της και αποχωρούσε. Διαπιστώνουμε σήμερα με λύπη αυτές τις συνέπειες», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά της, η Κίνα υποστήριξε σήμερα ότι οι «ταπεινώσεις» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αιτία των σημερινών εντάσεων με το Ιράν,.

«Η μέγιστη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν είναι η πηγή της ιρανικής πυρηνικής κρίσης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα γεγονότα δείχνουν πως οι μονομερείς ταπεινώσεις γίνονται κάθε μέρα ένας όγκος που μεγαλώνει, που δημιουργεί ακόμα πιο πολλά προβλήματα στην παγκόσμια κλίμακα και ακόμη πιο σημαντικές κρίσεις», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ